Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOMAD VUDIJA ALENA U NARODNOM POZORIŠTU

Poster sa američke premijere

Premijara komada „Sviraj to ponovo, Sem“, Vudija Alena biće izvedena 28. novembra na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. U originalnoj verziji radnja je smaštena u 1969. godinu, a u beogradskoj, drama se odvija danas, četrdeset godina kasnije.

Komad Vudija Alena „Sviraj to ponovo, Sem“, u režiji Marka Manojlovića i dramatizaciji Ive Mitrović, biće premijerno izveden 28. novembra na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Radnju komada, koji je Alen napisao 1969. godine, u vreme seksualne revolucije, o konzervativnom pojedincu koji se ne snalazi sa ženama i u Hemfriju Bogartu vidi uzor, Manojlović je smestio u 2009. godinu i razradio problem emotivne sebičnosti iz naše perspektive.

Alen se u svojim filmovima i pozorišnim komadima bavi emotivnom sebičnošću, a ispod fasade njegovog simpatičnog gubitnika, koji je u stalnom traganju, krije se egocentrik, samokritičan i samozaljubljen, bez stvarne brige za posledice svojih postupaka ili empatije za one koji ga okružuju, objasnila je Mitrovićeva.

Manojlović u svojoj adaptaciji, kako kaže, ozbiljno tretira tu emotivnu sebičnost, istražujući gde je njen kraj, ali sa dozom humora predstavlja dva sveta – savremenu realnost američkog društva u kome glavni lik pokušava da se snađe i fantaziju smeštenu u vreme filma „Kazablanka“ i Bogartovih „noar“ junaka, u koju beži.

Živić kao Alen

Simpatičnog gubitnika, nespretnog, nervoznog i brbljivog hipohondra tumači Marko Živić, koji smatra da je ovo „čista i iskrena priča, bez vulgarnosti, prožeta melodramskim i duhovitim elementima, i kao takva stoji nasuprot prljavom vremenu u kome živimo“.

Prema rečima članova glumačke ekipe, veoma je teško igrati Alenove likove, pronaći balans između onoga što treba izreći i onoga što treba prepričati i uz velike digresije očuvati kontinuitet radnje.

„Mi smo pokušali bar malo da se približimo jednom od najkontraverznijih savremenih američkih autora i, pritom, mnogo naučili“, rekao je Živić.

„Sviraj to ponovo, Sem“, replika koja se pripisuje Bogartu u filmu „Kazablanka“, iako nikada nije izgovorena, Alen je iskoristio za naziv svog komada, koji je odigran čak 453 puta i nominovan za tri Toni nagrade, a 1972. godine snimio je i istoimeni film.

Scenografiju za beogradsku predstavu uradila je Ljerka Hribar, kostime Lana Cvijanović, a za muziku je bio zadužen Vladimir Pejković.

U glumačkoj ekipi su, pored Živića, Ivana Nikolić, Dragan Petrović, Ivan Tomić, Ljubinka Klarić i Sena Đorović.

Prva repriza zakazana je za nedelju, 29. novembar.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *