Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DOKUMENTARNI FILM O LAVU TOLSTOJU

O poslednjim godinama života pisca Lava Tolstoja Rusija priprema dokumentarni film. Na 100. godišnjicu njegove smrti film bi trebalo da stigne u bioskope širom sveta.

Rusija priprema dokumentarni film o poslednjim godinama života pisca Lava Tolstoja, za koji će koristiti isključivo snimke iz tog doba.

Film bi trebalo da stigne u bioskope širom sveta za godinu dana, na 100. godišnjicu smrti autora romana „Rat i mir“ i „Ana Karenjina“.

„Ganuli su me snimci koje sam video“, rekao je novinarima Sergej Seljanov, producent dokumentarnog filma „Lav Tolstoj, živi genije“.

„Ušao sam u ovaj projekat zato što mi se dopala jednostavna priča o komplikovanom čoveku. Želim da posle gledanja filma ceo svet oseti ono što sam ja osetio“, dodao je on.

Godine 1908, grof Lav Tolstoj (1828-1910) prvi put je krišom snimljen na svom imanju u rodnom mestu Jasna Poljana. Nešto kasnije, kamermanima je odobreno da zvanično snimaju proslavu piščevog 80. rođendana.

Na snimcima se vidi Tolstojeva porodica koja rado pozira pred kamerama, a snimljen je i pisac u šetnji.

Autori dokumentarca obećavaju da će snimke obraditi na najbolji mogući način, uz pomoć digitalne tehnologije.

„Film neće biti obični dokumentarac. U njemu neće biti nijedne izgovorene reči, samo titlovi i muzika. Neće sadržati nijedan snimak sačinjen u današnje vreme. Pokušaćemo da se vratimo u eru nemog filma“, rekao je autor i koproducent filma Andrej Derjabin.

Prema njegovim rečima, 12 zemalja već je zainteresovano za prikazivanje filma a među njima su SAD i Australija.

Lav Tolstoj je umro 20. novembra 1910. u 83. godini.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *