Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SIN ALBERA KAMIJA PROTIV PREMEŠTANJA OČEVOG GROBA U PANTEON

Žan Kami, sin slavnog francuskog pisca i nobelovca Albera Kamija, usprotivio se ideji predsednika Nikole Sarkozija da posmrtni ostaci njegovog oca budu prebačeni u Panteon u Parizu.

On je ocenio da bi takva odluka bila u suprotnosti sa životom kakav je vodio autor „Mita o Sizifu“, „Pobunjenog čoveka“, „Stranca“ i „Kuge“, koji je, po svojoj želji, sahranjen u jednom selu daleko od Pariza, njegovih palata i elita.

Katrin, kćerka Albera Kamija, nije se sasvim jasno izjasnila po tom pitanju. Ona je rekla da bi to bio lep simbol, ali je dodala da njen otac nije bio ljubitelj velikih počasti, preneli su francuski mediji.

„Zbog toga to pitanje nije jednostavno“, istakla je ona.

Predsednik Nikola Sarkozi izjavio je ovih dana da bi Kamijev ulazak u Panteon, u kome počivaju zaslužni građani Francuske, „bio izvanredan simbol“, povodom obeležavanja 50. godišnjice piščeve smrti.
To bi bilo prvo prebacivanje u Panteon na Sarkozijevu inicijativu. Njegov prethodnik Žak Širak inicirao je prebacivanje ostataka Andre Malroa (1996) i Aleksandra Dime (2002).

U Panteonu su sahranjeni, ili naknadno premešteni, posmrtni ostaci velikih francuskih filozofa, književnika, naučnika i drugih zaslužnih građana. Na tom mestu, između ostalih, počivaju Volter, Žan Žak Ruso, Viktor Igo, Emil Zola i Pjer i Marija Kiri.

Izvor: Blic Online/ Tanjug Foto AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *