Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAČIN IZBORA NOVOG PATRIJARHA

Beograd – Ustav SPC predviđa da se, najkasnije za tri meseca, Sabor Srpske pravoslavne crkve sastane radi izbora novog patrijarha.

Crna zastava istaknuta na zgradi Patrijajršije (FoNet)

Sinod Srpske pravoslavne crkve sinoć nije doneo odluku o datumu održavanja izbornog sabora. Novinar NIN-a i dobar poznavalac prilika u Crkvi Jovan Janjić očekuje da će izborni sabor biti zakazan u skladu sa Ustavom SPC, tačnije do 15. februara.

 

Sednicu Sabora, crkvene skupštine, zakazuje Sinod, odnosno crkvena vlada. Sabor zatim donosi odluku o tome da preraste u izborni, objašnjava Janjić za B92.

„Izbornom saboru prisustvuju sve aktivne vladike, kandidati za patrijarha su svi oni koji imaju pet godina eparhijskog staža, dakle oni koji pet godine rukovode nekom eparhijom“, navodi on.

Trojica vladika koji dobiju najviše glasova, dodaje Janjić, ulaze u trojnu kandidaturu, ali je uslov da dobiju natpolovičnu većinu.

„Imena sa trojicom izabranih vladika stavljaju se u posebne koverte koje se stavljaju u sveto jevanđelje. Jevanđelje se stavlja na sveti presto u hramu. Posle odslužene liturgije pristupa se izboru patrijarha na taj način što monah koga odredi Sabor uzima koverte iz svetog jevanđelja, preturi ih nekoliko puta preko ruku i izvlači jednu od njih“, objašnjava Janjić.

Koverat se predaje predsedavajućem izbornog sabora, koji zatim čita ime novog arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko- karlovačkog, patrijarha srpskog, kako glasi puna funkcija.

Ovaj način izbora, gde se iz užeg kruga kandidata zapravo žrebom bira poglavar SPC, naziva se apostolski.

Patrijarh Pavle je prvi poglavar izabran na taj način i Janjić veruje da će takva praksa biti nastavljena.

Prema njegovim rečima, patrijarh Pavle je prvi poglavar koji je izabran po ovim pravilima koja su uvedena 1967. godine, „kao poseban amandman na Ustav SPC, sa ciljem da se spreči uticaj politke na SPC“.

„Verujem da će se ostati pri takvom izboru i da neće biti nekih pokušaja kao što su bile glasine da će se menjati taj član Ustava da se patrijarh bira većinom glasova. Ako bi do toga došlo, to bi bio jasan znak da se politika upliće u izbor poglavara SPC, što bi imalo velike posledice po duhovni i politički život u Srbiji“, zaključio je Janjić.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *