PETAR LUBARDA, HEROIKA VIZIJE

Ivan Manojlović   Kultura, Slikarstvo, Vesti

Narednih meseci, dela fonda Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, biće izložena u galerijama širom Srbije. U okviru projekta “Muzej u pokretu”, u Sremskoj Mitrovici otvorena izložba slika Petra Lubarde.

“Guslar”, “Kosovski boj”, “Fantastični predeo” samo su neka od sedamnaest Lubardinih dela izloženih u Muzeju Srema. Na njima se može jasno pratiti geneza njegovog likovnog izraza od ranih iskustava iz Pariza, do pedesetih godina prošlog veka kada nastaju njegova najznačajnija dela, i konačno, do vremena kada se monumentalnost i heroika povlače pred novim motivima.

“Lubarda je nadahnuće pretežno pronalazio u crnogorskom pejzažu i narodnoj epskoj poeziji, ali treba naglasiti da to ne znači da je bio autističan. Naprotiv, imao je odličnu komunikaciju sa publikom na nivou univerzalnih osećanja i vrednosti”, kaže Svetlana Subišić, kustos Muzeja Srema.

Petar Lubarda, jedan od najznačajnijih srpskih slikara xx veka, veoma rano je raskinuo sa akademskim i provincijalnim pogledom na svet. Njegovo sazrevanje kao autentične, samosvojne pojave u likovnoj umetnosti potvrđuje i Gran pri Međunarodne izložbe u Parizu 1937. godine.

Kada je petnaest godina kasnije u Parizu predstavio svoju novu fazu, Žan Kasu je napisao da je to “originalna, životna umetnost čiji su koreni u narodnoj epskoj tradiciji, a takve boje mogle da poteknu samo sa Balkana”.

Rekordna posećenost u Muzeju Srema

Ta iskonska veza sa tlom, prošlošću i duhom naroda trijumfovala je na izložbi u Beogradu 1952. godine, kojoj, prema oceni kritičara, po smelosti i posledicama nema ravne u našem slikarstvuXX veka. A da njegova dela nisu izgubila ništa od svoje strastvenosti, privlačnosti i aktuelnosti za proteklih pola veka, potvrđuje rekordna posećenost izložbe u Muzeju Srema.

Izložba Lubardinih dela u Sremskoj Mitrovici deo je projekta “Muzej u pokretu” čiji je cilj da se u periodu rekonstrukcije zgrade Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u mnogobrojnim galerijskim prostorima širom Srbije predstave fondovi ove ustanove i pojača saradnja srodnih institucija u zemlji.

Izvor: RTSPostavite komentar