Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„ŠEŠIR PROFESORA VUJIĆA“ U MAĐARSKOJ LEKTIRI

U školsku lektiru u Mađarskoj uvršten roman „Šešir profesora Koste Vujića“ Milovana Vitezovića. Na primeru ovog romana mladi Mađari će se upoznati sa savremenom srpskom književnošću.

Roman „Šešir profesora Koste Vujića“ ušao je u školsku lektiru u Mađarskoj. Knjigu će objaviti mađarski Zavod za udžbenike, na mađarskom i srpskom jeziku, rekao je Tanjugu autor dela Milovan Vitezović.

Na primeru ovog romana mladi Mađari će se upoznati sa savremenom srpskom književnošću, ali će on biti od koristi i đacima srpske manjine u Mađarskoj, čija je najslavnija škola Srpska gimnazija u Budimpešti.

Roman, koji slavi đake i profesore, do sada je imao 14 izdanja na srpskom jeziku i dva izdanja na grčkom. U Grčkoj ga je poznati pisac Filipos D. Drakodaidis uporedio sa romanima Hašeka i Hrabala, nazvavši ga romanom nostalgije za večnim trenom mladosti.

U školskom programu lektire u Srbiji, ovaj roman se nalazi već dve decenije. Po njemu je već snimljena jedna od najlepših televizijskih drama, i napisane desetine diplomskih i dva magistarska rada.

Profesor Učiteljskog fakulteta dr Petar Pijanović napisao je malu studiju „Mladi junak u romanima Milovana Vitezovića“ koja je bila preporuka ovog romana mađarskom Zavodu za udžbenike i njihovim prevodiocima.

Kosta Vujić, glavni lik romana, je ekscentrični profesor nemačkog jezika u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Roman prati poslednju, maturantsku školsku godinu razreda kome je profesor Vujić razredni starešina, u njegovoj poslednjoj godina rada, pred penziju.

Radnja je smeštena na sam kraj 19. veka, a maturanti profesora Vujića su budući velikani, koji su obeležili Srbiju svog vremena: Jovan Cvijić, Mihailo Petrović Alas, Jakov Prodanović, Milorad Mitrović i drugi.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *