Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„KLJUČEVI SNOVA“

BEOGRAD – Izložba slika Milene Pavlović-Barili „Ključevi snova“ biće otvorena 3. novembra u galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Na izložbi, koja je organizovana povodom veka od rođenja Milene Pavlović-Barili (1909-1945), biće predstavljeno 14 dela iz zbirke Muzeja savremene umetnosti (MSU) iz Beograda, kao i dva, do sada neizlagana, dela iz fonda galerije Matice srpske, navodi se u saopštenju.

Autorka izložbe i pratećeg kataloga je viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti iz Beograda Žana Gvozdenović.

Izložba će biti otvorena do 21. novembra, a tokom njenog trajanja, petkom od 18 časova biće održavana stručna tumačenja izloženih dela i predavanja o Mileni Pavlović-Barili. Izložba je deo projekta „Muzej u pokretu“, kojim MSU iz Beograda predstavlja dela iz svojih zbirki u gradovima Srbije, tokom rekonstrukcije muzejske zgrade na Ušću.

Opus Milene Pavlović-Barili pripada srpskom i evropskom slikarskom iskustvu tridesetih godina, idejama umerenog realizma i postnadrealizma, francuskog magičnog realizma, kao i uticajima Pikasovog klasičnog perioda.

Slikarstvo Milene Pavlović-Barili ogleda se u četiri faze. Prvi je beogradski i minhenski period (1922-1928), odnosno period školovanja, a sledi parisko-rimski period (1931-1936), magični linearni stil, čija je poetika zasnovana na ličnoj mitologiji.

Od 1936. do 1942. aktuelan je takozvani „renesansni“ metafizički period, dok je poslednji američki period, od 1939. do 1945. godine, obeležen kontrastima, komercijalnim modnim dizajnom, portretima ličnosti iz visokog društva s metafizičkim prizvukom i mističnim, religioznim kompozicijama.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *