Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRBIJA VRATILA MEDOVIĆA HRVATSKOJ

Povratak ukradene kulturne baštine

Slika hrvatskog umjetnika Celestina Medovića (1857-1920) „Sveta obitelj“ vraćena je Hrvatskoj. Rezultat je to dogovora srbijansko-hrvatskog povjerenstva za povratak kulturnih dobara. Slika, rad istaknuta umjetnika prvog naraštaja slikara hrvatske moderne, opljačkana je 1992. iz franjevačkog samostana u Slanom

Umjetnina s pripadajućom dokumentacijom koju su pripremili Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novoga Sada i ministarstava kulture Republike Srbije i Republike Hrvatske odvezena je u Hrvatski restauratorski zavod. Nakon uvida u njezino stanje i restauratorskih zahvata, slika će biti vraćena u Slano.

Nakon krađe slika je bila na ilegalnom tržištu umjetnina, najprije u Crnoj Gori, a zatim u Srbiji, gdje je u privatnom posjedu u Bezdanu, u somborskoj općini, i pronađena zahvaljujući suradnji policija triju država – Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Prema podacima s kojima na osnovi procjene ratne štete raspolaže Ministarstvo kulture, s dubrovačkog je područja ranih 90-ih godina otuđen i veći broj umjetnina i iz franjevačkog samostana u Pridvorju te iz crkve sv. Nikole u Čilipima.

Izvor: e – novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *