Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BIVŠI PREDSEDNIK JUGOSLAVIJE: JESAM JUGONOSTALGIČAR

BEOGRAD – Ne branim se od prigovora da sam jugonostalgičar, jer to stvarno jesam, rekao je danas na Sajmu knjiga u Beogradu jedan od najpoznatijih funkcionera bivše SFR Jugoslavije Raif Dizdarević i objasnio da ga uhvati tuga kada pomisli kako je završio jedan civilizacijski projekat kakav je bio Jugoslavija.

Govoreći na promociji svojih memoara „Od smrti Tita, do smrti Jugoslavije“, Dizdarević je istakao da ih je napisao iz osećaja dužnosti da odgovori na mnoga „krivotvorenja istorijske istine“.

Na Sajmu knjiga predstavljeno je englesko izdanje ove knjige, prvi put objavljene pre 10 godina u Sarajevu, koju je nekadašnji ministar inostranih poslova i predsednik Predsedništva SFRJ napisao na osnovu dokumenata i držeći se parole „čuvaj se naknadne pameti“.

Prema oceni Dizdarevića, o događajima u deceniji posle Titove smrti do raspada Jugoslavije pisalo se i govorilo bez poznavanja činjenica i truda da se saznaju, kako je kome odgovaralo.

„Ja se od prigovora da sam jugonostalgičar ne branim, jer ja to stvarno jesam“, rekao je Dizdarević, objašnjavajući da ga zahvati tuga kad pomisli kako je završio jedan civilizacaijski projekat kakav je bio Jugoslavija.

Dizdarević je rekao da oseća posebnu radost što se posle mnogih godina u Beogradu sreo sa svojim prijateljima i drugovima sa kojima je godinama zajedno radio.

Na promociji je učestvovao i nekadašnji dugogodišnji ambasador SFR Jugoslavije Milan Zupan.

Do engleskog izdanja knjige, objavljenog ove godine, došlo je zbog velikog intresovanja stranih diplomata i strane stučne javnosti, objasnio je generalni menadžer izdavačke kuće Šahinpašić, Tajib Šahinpašić.

Prema njegovoj oceni, Dizdarevićeva knjiga i posle 10 godina od prvog izdanja izaziva veliko intresovanje, o čemu svedoče i njena mnogobrojna izdanja.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *