Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZAVRŠENI 29. BORINI POZORIŠNI DANI

U Vranju su završeni 29. Borini pozorišni dani. Najbolja predstava po oceni publike je „Tako je moralo biti“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji Egona Savina. Najbolja glumica Anita Mančić.

Predstavom „Prljave ruke“ pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, po tekstu Žan Pol Sartra u režiji Miloša Jagodića završeni 29. Borini pozorišni dani.

Tročlani žiri koji su ove godine činili kulturni radnici iz Vranja Zoran Dimić, Danijela Đorđević i Bojan Jovanović jednoglasno je odlučio da nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu, koju ove godine poklanja Komercijalna banka, dodeli glumici Aniti Mančić za ulogu Jele u predstavi „Tako je moralo biti“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Glasovi publike za najbolju predstavu takođe su pripali toj predstavi i ansamblu koji je uspeo da publiku u Vranju ostavi bez daha svojom igrom i profesionalnošću.

U obrazloženju žirija o dodeli nagrade navodi se da žiri smatra da je Anita Mančić uspela da lik iz Nušićeve drame razvije u svoj njegovoj kompleksnosti, čineći tako neposredno jasnom tragediju žene koja se u kontekstu snažne patrijahalne sredine bori za ostvarenje svoje slobode i dostojanstva.

Pokrovitelj nagrade za najbolju predstavu je, kao i prethodnih pet godina, bio je „British American Tobacco“ (BAT) inače generalni pokrovitelj manifestacije.

Na festivalu je odigrano pet vrhunskih predstava u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Narodnog pozorišta Užice, a u kojima je nastupilo više od 40 glumaca među kojima su Predrag Ejdus, Miša Janketić, Gorica Popović, Anita Mančić, Vojin Ćetković, Katarina Žutić, Bojana Maljević.

Predstave i prateći program je prema proceni organizatora manifestacije gledalo više od dve hiljade Vranjanaca, kao i brojni novinari i gosti, a prema preliminarnim podacima organizatora prihod od prodaje ulaznica je deset puta veći u odnosu na prošlogodišnji festival koji je trajao pet dana duže.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *