Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SAJAM KNJIGA SE „ZAHUKTAVA“

Drugi dan 54. beogradskog međunarodnog sajma knjiga proteći će u znaku prvog od pet planiranih foruma, otvaranju „Ćaskaonice“ i strip radionice i dodele nagrade „Dositej Obradović“.

Na štandu Počasnog gosta sajma, Grčke, programi će se odvijati tokom celoga dana od 10 do 20 sati. Prva dva sata rezervisana su za radionicu sa decom u kojoj će grčka spisateljica i ilustratorka Vaso Psaraki , kandidatkinja za nagradu Anderson, demonstrirati veštinu ilustrovanja knjiga za decu.

Sledi predstavljanje knjige za decu „Bljak“ Hare Janakopulu u izdanju „Kreativnog centra“, zatim promocija dvojezične antologije novogrčke poezije u prevodu Ksenije Maricki Gađanski u izdanju „Zadužbine Petar Kočić“, u 15 sati je projekcija dokumentarnog filma o Grčkoj, pa performans “ Od bogova ka ljudima“, predavanje književnika Takisa Teodoropulosa “ Postoji li evropska kultura?“ i za kraj knjiga „Ličnost i Eros“ Hristosa Janarasa.

U sali „Selenić“ u 11 sati predstaviće se pisci iz Kanade, gosti sajma, Pan Bujukas, Klod Lalumijer, David Albahari i Dušan Petričić. O nastupu te zemlje govoriće ambasador Kanade Džon Morison, urednik programa Sajma Vladislava Gordić-Petković i savetnik za sektor izdavaštva u Ministarstvu za kulturu Srbije Mladen Vesković. Posle podne, u 17 sati na štandu Kanade u Hali 2a Albahari će potpisivati knjigu „Nema pesma“ u izdanju „Stubova kulture“.

U istoj sali će u podne početi Forum sajma na temu „Književne nagrade i književne nepravde“ na kome će učestvovati pisci, dobitnici nagrada, Duško Novaković, Milovan Marčetić, Saša Ćirić i Jelena Lengold.

U „Ćaskaonici“, koja će raditi u sali “ Borislav Pekić“ od 16 sati, gosti su slavista iz Lavova ( Ukrajina) Ala Tatarenko i mađarski pisac i prevodilac Laslo Vegel a moderator će biti Gojko Božović. Njih će u 18 sati smeniti moderator Aleksandra Glovacki sa sagovornicima književnicom Vidom Ognjenović i jednim grčkim izdavačem.

Na mnogim štandovima domaćih izdavača „dežuraće“ pisci, spremni da potpisuju knjige i popričaju sa čitaocima.

Na štandu „Službenog glasnika“ od podneva će gostovati strip autor Zograf, smeniće ga književnik Svetislav Basara i publicista Slava Đukić, da bi od 17 sati počelo predstavljanje biblioteke „Društvena misao“ koju uredjuje prof. dr Ilija Vujičić.

Na štadu “ Stilos arta“ biće promovisane dve edicije “ Avantura, triler, misterija“ i „Tajne“ od 14 sati i o njima će govoriti prevodioci i glavni urednik Srđan Krstić.

Na kraju drugog dana Sajma u sali „Selenić“ u 19 sati biće svečano uručena nagrada „Dositej Obradović“ Gaboru Čordašu, vlasniku izdavačke kuće „Jelenkor“ iz Pečuja u Mađarskoj. Nagradu je ustanovila Zadužbina Dositej Obradović, u saradnji sa Ministarstvom kulture i Beogradskim sajmom, a dodeljuje se stranom izdavaču za doprinos promociji srpske kulture.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *