Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FOTOGRAFSKO PUTOVANJE PO GRČKOJ

Izložbom u Helenskom fondu za kulturu u Beogradu sinoć počelo predstavljanje zemlje gosta Sajma knjiga

U okviru predstavljanja Grčke kao zemlje počasnog gosta 54. međunarodnog beogradskog sajma knjiga u Helenskom fondu za kulturu u Beogradu otvorena je izložba „Fotografsko putovanje po Grčkoj“.

Demosten Stoidis, ambasador Grčke u Srbiji, otvarajući izložbu, rekao je da „ovakvi kulturni događaji obogaćuju i produbljuju srpsko-grčke odnose“. On je naglasio da je „Fotografsko putovanje po Grčkoj“ odlična prilika da srpska javnost upozna posebno polje grčke kulture, fotografsku umetnost.

– Cilj ove izložbe je da se ovdašnja javnost, posebno oni koji se bave fotografijom upoznaju sa grčkom fotografijom o čemu se ovde gotovo ništa ne zna, kao što se ni u Grčkoj malo zna o srpskim fotografima – objasnio je Niko Cicimelis, savetnik za kulturu Helenskog fonda u Beogradu.

Prema njegovim rečima, izložene su „istorijske knjige“, fotomonografije velikih grčkih majstora fotografije od Falipa Margaritasa i braće Manaki do savremenih fotomajstora, čime se stiče uvid i u društvenu i kulturnu istoriju Grčke. Pre Beograda, ova izložba je predstavljena tokom leta 2009. u Rumuniji, a prema rečima organizatora, nastala je „zahvaljujući dobroj volji grčkih izdavača i institucija koji su ustupili svoja najvrednija izdanja“.

Goste je kroz izložbu proveo Niko Cicimelis, posebno se zadržavajući na antologijama fotografije 19. veka, retkim i neobičnim izdanjima poput fotomonografije poznatog grčkog pesnika nobelovca Jorga Seferija, ali i monografijama o grčkim ostrvima i gradskoj arhitekturi grčke prestonice i drugih gradova. Izložba je otvorena do 28. oktobra.

Izvor: Danas J.T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *