Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DRAGAN VELIKIĆ OTVARA 54. BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA

Knjževnik Dragan Velikić otvoriće u ponedeljak, 26. oktobra, 54. beogradski međunarodni sajam knjiga, zajedno sa grčkim akademikom Tanasisom Valtinosom, pošto je Grčka ove godine počasni gost sajma, najavila je danas na konferenciji za novinare urednica programa Sajma Vladislava Gordić-Petković.

Predsednik Organizacionog odbora sajma knjiga Željko Ožegović je u ime organizatora rekao da su se svi potrudili da vrate bliskost između čitalaca, pisaca i knjige i da se tokom najveće smotre knjižarstva u regionu, koja traje do 1. novembra, održe relevatni skupovi koji bi trebalo da ponude odgovore na značajna pitanja vezana za knjigu.

Ambasador Grčke u Srbiji Dimostenis Stoidis zahvalio je što je Grčkoj pripala čast da bude počasni gost sajma koji se ubraja među najveće u Evropi i izrazio zadovoljstvo što su bilateralni odnosi dve zemlje koji su, inače, izuzetno dobri, dobili novi podsticaj kroz saradnju na polju knjige i izdavaštva. On je podsetio da je kulturna saradnja Grčke i Srbije rezultirala otvaranjem Grčkog kulturnog centra i nastavlja se preko obnove Kule Nebojše koja bi trebalo da postane izložbeni prostor za ceo Balkan. Ambasador je potvrdio da će Srbija biti pocasni gost sajma knjiga u Solunu 2012. godine.

Direktor Beogradskog sajma Anđelko Trpković procenio je da će sajam knjiga, koji će biti otvoren u 18 časova, biti „pobeda kreativnog stvarlaštva nad krizom duha“ i obavestio medije da je broj izlagača približno misti kao prethodnih godina (800). On je dodao da je obezbeđeno 7.500 kvadratnih metara više nego pre, a da izlagačima i posetiocima stoji na raspolaganju 31.000 kvadratnih metara prostora. Sada su i sve hale, osim Hale 4, klimatizovane. Obezbeđne su i tri nove sale za programe sajma od kojih je jedna rezervisana za radionicu stripa.
Prema rečima Trpkovića, Sajam je pozvao 50 gostiju iz inostranstva, u saradnji sa izdavačima i Gradom Beogradom, koji je osnivač Sajma knjiga, i poželeo da se „dogodi čudo“ i da broj posetilaca premaši prošlogodisnjih 135.000 sa kupljenim ulaznicama.

Za dan otvaranja ulaznice se prodaju od 15 sati i cena im je 150 dinara, a sledećih dana je tolika cena za grupne i 250 za pojedinačne ulaznice. Bibliotekari imaju pravo na besplatan ulaz kao i 1.000 akreditovanih novinara. Sajam će biti otvoren od 10 do 20 časova.

Izvor: Blic Oline/ Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *