Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZBRIJAN I MLAD DRAŽA MIHAILOVIĆ KAO ZVEZDA PROČETNIČKOG FILMA

Film ‘Chetniks!’ toliko je krut i naivan da se prema njemu čak i najnaivniji primjeri titovskog socrealizma doimaju kao produbljena umjetnost

ZAGREB – Dovoljno je čitati komentare ispod novinskih članaka pa da shvatite da u ovoj zemlji ništa ljude toliko ne uzbuđuje kao rasprave o ustašama, partizanima i četnicima. Da je tako, potvrdio je i Zagreb Film Festival: &TD je bio prekrcan publikom koja se sjatila gledati ustaške i pročetničke propagandne filmove, prikazane u okviru programa „Film kao propaganda“.

Kulturološki kič

„Kvislinški paket“ u &TD-u sastojao se od dva naslova. Prvi od njih je „Borci za Hrvatsku“, 20-minutni igrano-dokumentarni film nastao 1943. sa svrhom da potakne dobrovoljno novačenje u ustaške postrojbe.

Film prati zabrinutog oca – odjevenog u seosku nošnju – koji strahuje za sina vojnika. Stoga ga ustaški oficir i dirigent vojne glazbe odvodi sa sobom u kamp za obuku u Stockerau, da vidi kako vojnici žive. Zanimljivost filma je i to što oficira glazbenika glumi glavom i bradom Lovro Matačić, a vrhunac kulturološkog kiča je prizor kad Matačić za regrute u Stockerauu dirigira „Licitarsko srce“.

Mnogo je luđi i zabavniji, međutim, film „Chetniks!“ koji je 1942. za studio Fox režirao Louis King. Nastao u vrijeme kad vlada SAD-a još službeno podržava Mihailovićev pokret, film prikazuje borbu idealiziranih četničkih gerilaca protiv Nijemaca. Junak filma je Mihailović osobno, mlad, lijep i izbrijan, koji u završnici predvodi četnički herojski juriš na – njemačko uporište Kotor(!).

„Chetniks!“ su hit na beogradskim piratskim štandovima, no teško mi je zamisliti da Kingov film itko može shvatiti ozbiljno.

Film je naime toliko krut i naivan da se prema njemu čak i najnaivniji primjeri titovskog socrealizma doimaju kao produbljena umjetnost. Stoga se i publika u &TD-u slasno smijala i popratila film – aplauzom!

Izvor: Jutarnji hr Jurica Pavičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *