Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OD VEČERAS NOVA SEZONA BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Koncertom violiniste Hagaija Šahama, pod upravom dirigenta Uroša Lajovica, 23. oktobra u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu, biće svečano otvorena nova sezona Beogradske filharmonije.

Hagai Šaham, ovogodišnji stalni gostujući solista Beogradske filharmonije, izvešće Koncert za violinu i orkestar Jana Sibelijusa, saopšteno je iz te ustanove kulture.

Biće, takođe, premijerno izvedeno delo „Arhaična scena“ Dušana Radića, kojim će biti obeležen osamdeseti rođendan tog kompozitora, a orkestar Beogradske filharmonuije će u saradnji s horom „Obilić-Krsmanović“ izvesti i dve svite iz Ravelovog baleta „Dafnis i Kloe“.

U novoj sezoni Beogradske filharmonije, nazvanoj „U inat svima i uprkos svemu“, biće održano trideset koncerata, simbolično podeljenih u tri ciklusa – Crveni, Plavi i Beli.

Posebna atrakcija u novoj sezoni biće koncert za di-džeja i orkestar, a najavljeni su i nastup Rašer saksofon kvarteta i zajednički koncert četvorice vrhunskih svetskih violinista pod upravom dirigenta Nevila Marinera, navodi se u saopštenju.

Uz stalnog gostujućeg solistu Beogradske filharmonije Hagaija Šahama, nastupiće violinisti Stefan Milenković, Robert Bokor i Itai Šapira.

Među gostujućim solistima u narednoj sezoni biće i violončelisti Sol Gabeta, Danijel Miler-Šot i Ralf Kiršbaum, violinista Žil Apap, virtuoz na trubi Sergej Nakarjakov i hornista Radek Baborak.

U programu nove sezone Beogradske filharmonije biće zastupljeni i retki solistički instrumenti, poput usne harmonike i harfe.

Pored nekoliko premijernih izvođenja dela domaćih i inostranih kompozitora, vek od rođenja kompozitorke Ljubice Marić Beogradska filharmonija će obeležiti delima Nataše Bogojević i Irene Popović, simbolično naručenim za jubilej.

U Filharmoniji procenjuju da će ove godine pretplatnici činiti više od dve trećine posetilaca na koncertima, s obzirom da je pre početka koncertne sezone prodato 1.698 abonmana.

Izvor: Blic Online / Beta Foto:V. Mitić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *