Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SPOMENIK PUŠKINU U BEOGRADU

Otkriven spomenik ruskom pesniku Puškinu u parku nedaleko od spomenika Vuku Karadžiću i Ćirilu i Metodiju u Beogradu. Bronzana skulptura, delo ruskog vajara Kuznjecova Muromskog, poklon je Saveza književnika Rusije.

Spomenik velikom ruskom pesniku Aleksandru Sergejeviču Puškinu otkriven je u parku Ćirila i Metodija u Beogradu.

Spomenik Aleksandru Puškinu, sklupturu od bronze koja je zajedno sa plintom visoka dva metra i teška 300 kilograma, otkrili su ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin i zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić.

Odluku o podizanju spomen obeležja Aleksandru Sergejeviču Puškinu donela je Skupština Beograda, a skluptura je delo ruskog vajara Kuznjecova Muromskog.

Spomenik Puškinu je poklon Ruske federacije i Saveza ruskih pisaca Beogradu.

Ambasador Konuzin je, otkrivajući spomenik osnivaču savremenog ruskog jezika Puškinu, naglasio da se on nalazi između spomenika Ćirilu i Metodiju koji su osnivači slovenske azbuke i spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću, koji je otac modernog srpskog jezika.

„Ta tri spomenika su simbol zajedničke slovenske kulture, a otkrivanje spomenika je poziv ka razvijanju kontakta dve zemlje u oblasti kulture, literature, umetnosti, nauke i prosvete, a zadatak nam je i da humanitarnu saradnju podignemo na onaj nivo na kome je i politička i ekonomska saradnja između Srbije i Rusije“, rekao je Konuzin.

Prema njegovim rečima, spomenik Puškinu se otkriva uoči obeležavanja 65 godina od oslobođenja Beograda od fašista, a predsednik Ruske federacije Dmitrij Medvedev će doći u Beograd, da taj jubilej proslavi zajedno sa srpskim narodom.

Puškin u srcu Beograda

„Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić rekao je da mu je čast što ima prilike da se u ime građana Beograda i Srbije zahvali ruskim piscima i Ruskoj federaciji na vrednom poklonu, i istakao da je Puškin danas u srcu Beograda.

„Puškin umesto mača drži pero, ali nas je pokorio i osvojio, pokorio je našu pažnju i osvojio dušu. Vekovi prolaze, ali ideali uvek ostaju i ja se nadam da će mladi ljudi koji prolaze ovuda da zastanu pokraj spomenika Puškina i da pomisle na njegovo delo“, kaže Krkobabić.

Predsednik Saveza pisaca Rusije Valerij Ganičev pročitao je pismo Saveza ruskih pisaca Beogradu, upućeno Skupštini grada Beograda.

U pismu se navodi da povodom 210 godina od rođenja velikog ruskog pesnika Aleksandra Puškina, čije stvaralačko nasleđe pripada čitavom čovečansrvu, Savez pisaca Rusije poklanja Beogradu spomenik Puškina u bronzi.

„Neka se ovaj spomenik, koji se otkriva uoči obeležavanja 65 godina od oslobođenja Beograda od fašista, postane novi simbol prijateljstva i bratstva naših slovenskih naroda“, rekao je Ganičev.

Otkrivanju spomenika Aleksandru Sergejeviču Puškinu prisustvovao je i mitropolit Crnogorsko primorski Amfilohije.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *