Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DA LI SI I TI LIMUNDOVAC?

Prečesto slušamo priče kako mladi odlaze iz Srbije, tražeći negde bolju perspektivu, pa smo danas rešili da vam prikažemo jedan potpuno suprotan primer

2006. godine braća Nikolić se vraćaju iz Nemačke i pokreću u Srbiji svoj posao – Limundo, prvi domaći sajt za aukcijsku kupovinu i prodaju stvari preko interneta.

Za naziv ovog sajta, Vladimir pronalazi inspiraciju u zaštitnom znaku zelenog limuna, piskarajući potencijalne nazive po salvetama u poslatičarnici u Berlinu.

Od slova na papiru, Limundo postaje prepoznatljivo ime korisnicima interneta. Braća Nikolić, ozbiljno pristupaju ovom poslu, svesni nepoverenja ljudi prema kupovini preko Interneta.

Osnovni uslov da postanete Limundovac je pre svega punoletstvo, a zatim da biste izvršili određenu kupovinu ili prodaju, neophodni podaci su i broj lične karte, broj mobilnog i fiksnog telefona, neophodni podaci su i broj lične karte, broj mobilnog i fiksnog telefona, a ukoliko dođe do bilo kakvog nesporazuma Limundo pomaže oštećenoj strani zahvaljujući bliskoj saradnji sa policijom.

Kako bi svakom korisniku koji je nov u susretanju sa internetom olakšali snalaženje, za svaku oblast su napravljeni jasni video tutorijali i dostupnost svim opcijama je smanjena na samo nekoliko klikova.

Aukcije su grupisane po kategorijama u kojima možete naći ili prodati apsolutno sve što zamislite. Jedan od Limundovaca je recimo rešio da proda svoj potpis u slučaju da jednog dana postane poznat i prodaja se uspešno, po njega završila. Zatim, preko Limunda je prodat i čuveni bager Džoa bageriste za 90.000 evra.

Na tom aukcijskom sajtu, pokrenutom maja 2006. do sada je bilo više od pola miliona licitacija, a aktuelno je gotovo 80.000 ponuda.

Uobičajena početna cena na Limundu je deset dinara. Pre nekoliko dana krenula je aukcija s početnom cenom od gotovo pola miliona evra. Nije tako mnogo kada se zna da se prodaje hotel u banji Vrujci. Neizvesnost i nadmetanje u poslednjim sekundama aukcije čine Limundo neodoljivim svratištem za mnoge. Sve što je potrebno je da se registrujete, pronađete nešto što želite da prodate, zadate najmanju sumu novca za koju želite da prodate i aukcija može da počne.

Limundo privlači i posmatrače jer je zanimljiviji, raznovrsniji i uzbudljiviji no bilo koji velesajam. Dok licitirate ili se pitate šta da uradite niko vas ne uznemirava. Dok traje aukcija prelistate ponude na Limundu i možda nađete manje uspešnu aukciju za predmet koji želite ili pogledate da li konkurencija u svetu nudi isto za manji trošak.

Budući kupac ne mrda iz fotelje i ne izlazi iz papuča, surfuje po Limundu i licitira. Oseća se svetski. Ako neće ili ne može da kupi džepni sat za koji prodavac tvrdi da je pripadao Nikoli Tesli, može na istoj adresi da kupi stotinu drugih pa i „sat unazad“ ili 300 neraspakovanih lanaca za sat proizvedenih pre „20 godina“.

Limudo je u prvih 50 najposećenijih sajtova u Srbiji, pa nije iznenađenje što uprkos vladajućoj krizi, baš on je privukao strane investicije.

Vladimir i Nenad su od priče u Berlinu prešli dalek put, pokupili razna priznanja i hvale, okupili preko 30.000 članova, za sada, i samim tim postali jedan od najozbiljnijih aukcijskih sajtova na Balkanu.

Vlada Nikolić je izjavio da je uspeh njegovog poslovanja u tome, što radi ono što voli. „Nisam nikad želeo da mi neko diktira šta je dobro. To ne znači da nisam slušao druge, ali želim sam da nađem šta mi se sviđa.
Preduzetništvo je za to najbolji način. Ko hoće da radi isključivo radi novca, neka sebi nađe posao. Ako želi da radi iz ljubavi, onda je preduzetništvo neizbežno.“

A.M.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *