Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTVORENA IZLOŽBA VINČANSKIH FIGURA

Žrtvenik sa tri nožice , mlađe kameno doba, starčevačka kulturna grupa, pronađen u Lazarevom gradu Kruševcu

Tematska izložba „Vitkovačko polje u praistoriji“ Narodnog muzeja iz Kruševca,   otvorena je u muzeju „Jadra“ u Loznici. Izložba se na tom lokalitetu može videti narednih 15 dana, kada se seli u Valjevo.

U Muzeju „Jadra“ u Loznici  otvorena je gostujuća tematska izložba „Vitkovačko polje u praistoriji“ Narodnog muzeja iz Kruševca, koja se na tom lokalitetu može videti narednih 15 dana.

Autorka Gordana Čađenović, viši kustos-arheolog rekla je na otvaranju da je izloženo 140 figurina, nađenih na arheološkom lokalitetu Vitkovačko polje, 25 kilometara jugozapadno od Kruševca.

Taj lokalitet je privukao pažnju arheologa sredinom 1960-ih godina kada su nađene tri vinčanske figure velikih dimenzija, koje spadaju među najznačajnije statuete te kulture.

Atraktivni nalazi inicirali su arheološka istraživanja 1969. i 2001. godine, koja su pokazala da je tu bio značajan lokalitet koji hronološki pripada vinčanskoj kulturi, jednoj od najznačajnijih praistorijskih kultura.

Nazvana je po velikom praistorijskim naselju, nađenom u selu Vinča na desnoj obali Dunava, 11 kilometara od Beograda.

Vinčanska kultura trajala je od prve polovine šestog do sredine četvrtog milenijuma pre nove ere, u vreme finalne faze mlađeg kamenog doba – neolita.

Ova izložba je prvi put bila postavljena u Narodnom muzeju u Kruševcu 2004. godine, a do sada je gostovala u Paraćinu, Vrnjačkoj Banji, Trsteniku, Vršcu, Pančevu. Posle Loznice izložba se seli u Valjevo.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *