Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRBIJA U TRCI ZA EVROPSKU KNJIŽEVNU NAGRADU

Od 2011. godine Srbija će se naći u grupi zemalja iz kojih će biti birani mladi književnici kojima će biti uručene godišnje evropske književne nagrade. Svaka od zemalja bira jednog književnika.

Srbija će se 2011. godine naći u grupi evropskih zemalja iz kojih će biti birani savremeni mladi književnici kojima će biti uručene godišnje evropske književne nagrade ustanovljene ove godine.

Pored Srbije, u toj grupi se nalaze i Bugarska, Češka, Grčka, Island, Letonija, Lihtenštajn, Malta, Holandija, Turska i Velika Britanija.

Svaka od zemalja iz odabrane grupe formira sopstveni žiri da bi među novim talentima odabrala jednog književnika koji će dobiti evropsku nagradu za književnost.

Nagradu su ustanovili Kulturni program EU, Evropski savez knjižara, Evropski kongres pisaca i Savez evropskih književnih izdavača i podrazumeva novčanu nagradu od 5.000 evra za svakog od dobitnika.

Evropskim kulturnim programom obuhvaćene su 34 zemlje i nagrade se dodeljuju piscima iz izabranih grupe zemalja ove, iduće i 2011. godine.

Ove godine su prvi put dodeljene novoustanovljene nagrade na svečanosti u Briselu, koju je otvorio predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, a čiji je domaćin bio švedski pisac Hening Mankel.

U uvodnom govoru, Barozo je istakao važnost širenja kulture preko državnih granica i stvaranja evropske kulture, sa akcentom na raznolikosti koja daje punoću kulturi.

Barozo je ukazao na značaj činjenice da se kulturom može dopreti do svih ljudi na svetu jer ona pokazuje da smo „svi istog roda, da smo braća“.

Ove godine Evropsku nagradu za književnost dobili su književnici iz 12 zemalja: Austrije, Hrvatske, Francuske, Mađarske, Irske, Italije, Litvanije, Norveške, Poljske, Portugalije, Slovačke i Švedske.

Dobitnik nagrade iz Hrvatske je Mila Pavićević sa knjigom „Devojčica od leda i druge bajke“ objavljene 2006. godine.

Cilj nagrade je promovisanje kreativnosti i raznolikosti evropske savremene književnosti, unapređenje cirkulacije književnosti u okviru Evrope kako bi se ohrabrilo interesovanje i otvorenost prema stranoj literaturi.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *