Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SPOR „GUGLA“ OKO ONLAJN BIBLIOTEKE

„Gugl“ (Foto AFP)

Američko ministarstvo pravde je reagovalo zbog sprečavanja monopolizovane dominacije „Gugla“ nad digitalnim tržištem

Vašington – Američko ministarstvo pravde pozvalo je sud u Njujorku da odbaci sporazum najvećeg svetskog internetskog pretraživača „Gugla“ (Google) i Udruženja američkih izdavača (AAP-Association of American Publishers) kojim se „Guglu“ omogućava da objavi na Internetu milione knjiga po pristupačnoj ceni – od osam dolara, od kojih sedam ide „Guglu“, a jedan izdavačkom udruženju. Rasprava o ovom slučaju zakazana je za 9. novembar.

Ministarstvo pravde reagovalo je zbog kršenja autorskih prava, ali i zbog primedbi drugih većih kompanija – „Microsoft“ (Microsoft) i Jahu (Yahoo), jer je očito da „Gugl“ sebi želi da obezbedi ekskluzivna prava nad milionima knjiga, onemogućujući druge kompanije u izgradnji svojih digitalnih biblioteka. Istaknuta su i druga pitanja koja pomenutom nagodbom nisu adekvatno rešena, kao što su prava inostranih autora, a kritikovana je i sama kompenzacija „Gugla“ onim autorima čija su se dela već mnogo pre nagodbe našla na Internetu. Očigledno je da Ministarstvo pravde želi da spreči monopolizovanu dominaciju „Gugla“ nad digitalnim tržištem.

Sudski spor američkog Udruženja pisaca i Udruženja izdavača sa najvećim svetskim internetskim pretraživačem „Guglom“ počeo je pre četiri godine (20. septembra 2005) tužbom protiv „Gugla“ zbog kršenja autorskih prava jer je ova kompanija, bez ikakvih dozvola, omogućavala skeniranje knjiga i činila ih dostupnim na Internetu. Tokom četiri godine „Gugl“ je vodio pregovore sa namerom da pridobije ekskluzivna prava za digitalno izdanje miliona knjiga i osnuje najveću digitalnu knjižaru.

U oktobru prošle godine „Gugl“ je izdvojio 125 miliona dolara za otplatu štete, od kojih je 45 miliona dolara bilo namenjeno za oštećene vlasnike autorskih prava. Nova nagodba je donesena početkom septembra ove godine, ali ju je 24. septembra, nakon preporuka Ministarstva pravde od 18. septembra, Federalni sud odbacio.

Odlukom federalnog sudije Denija Čina i ovaj, najnoviji, sporazum „Gugla“ sa američkim Udruženjem pisaca i Udruženjem američkih izdavača stavljen je na nova razmatranja i usaglašavanja koja će trajati do ponovnog okupljanja suda.

Poznato je da su mnogobrojne prigovore uložile razne strane Sjedinjenih Država, posebno ugledni pisci, profesori prava, neprofitne organizacije, ali i „Guglove“ konkurentske kompanije („Microsoft“, „Amazon“ i „Jahu“).

Federalni sudija Deni Čin izjavio je da bi prikladnom revizijom sporazuma bila obezbeđena izuzetna dobrobit za društvo, a posebno je spomenuo i širi pristup knjigama koje odavno nisu u štampi, a koje su dostupne samo u nekoliko univerzitetskih biblioteka. I „Gugl“ i oba američka udruženja voljni su da nastave pregovore i ispitaju mnoge aspekte sporazuma, ali je neizvesno vreme novog zakazivanja susreta pred sudom jer su od aprila ove godine krenule nove žalbe mnogih autora i nosilaca autorskih prava, zbog čega je proces bio odložen dva meseca. Sud je, od tada, sa raznih drugih strana primio više od četiri stotine žalbi.

Izvor: Politika Svetlana Tomić

Posao u tajnosti

Veruje se da je do danas „Gugl“ skenirao više od 10 miliona naslova iz knjižara u Americi i Evropi – uključujući i pola miliona onih koje poseduje Oksfordska biblioteka. Tačan metod kojim se „Gugl“ koristi je nejasan: kompanija ne dopušta nikome sa strane da posmatra proces. Ipak, uprkos tajnovitosti koja prati ovaj posao, „Gugl“ oglašava da je njegov cilj potpuno – altruistički. Njegovi osnivači Sergej Brin i Lari Pejdž često su govorili da je krajnji zadatak njihove kompanije da sve informacije sveta postave onlajn. Skeptici, međutim, komentarišu da i pored, naizgled tako poetičnih ciljeva, projekat ima mnogo protivnika, među kojima su najglasniji oni koji upozoravaju da će „Guglova“ digitalna biblioteka izdavače ostaviti bez posla, a da će autori teško profitirati od svojih dela.

Angela Merkel protiv

Berlin – Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je projekat „Guglove“ univerzalne digitalne biblioteke, ocenivši da ne poštuje autorska prava. „Stav nemačke vlade je jasan: autorska prava moraju biti zaštićena na Internetu. Ne prihvatamo digitalizaciju dela ako se ne vodi računa o toj vrsti zaštite, kao što čini ‘Gugl'“, izjavila je Merkelova, uoči otvaranja međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu.

Merkelova je naglasila da će „njena“ vlada učiniti sve da zaštiti pisce u Nemačkoj i pozvala na bolju međunarodnu saradnju radi zaštite autorskih prava na mreži, prenela je agencija Rojters. Elektronski pretraživač „Gugl“ je, u okviru svog projekta stvaranja univerzalne biblioteke, digitalizovao već oko deset miliona dela iz celog sveta.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *