Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SLIKE NAŠIH UMETNIKA OŠTEĆENE U POPLAVAMA

Saznaje se

Rad Maje Radanović koji je trebalo da bude izložen u Istanbulu

Reč je o desetak umetničkih radova koji su više od 20 dana bili zarobljeni na carini u Istanbulu a trebalo je da budu izloženi na 11. Bijenalu savremene umetnosti

Radovi umetnika iz Srbije koji su zbog poplava u Istanbulu sredinom septembra ostali zarobljeni u tamošnjoj carini, konačno su stigli u Beograd. Kutije su prispele u Kulturni centar Beograda, a ekspertski tim ustanovio je da su sva dela prilično oštećena u dodiru sa vodom.

Pretpostavlja se da su kutije dugo bile u vodi, s obzirom na to da je na njima bilo dosta mulja. Eksperti su u specijalnim odelima uzeli uzorke radi bioanalize, a konačni izveštaj biće poznat za manje od dve nedelje.

Procenu stanja radiće Svetlana Petrović iz Kulturnog centra Beograda, konzervator Muzeja savremene umetnosti i službenik osiguravajućeg društva.

Sva dela procenjena su na 21.700 evra i svi umetnici biće obeštećeni, potvrdili su nam u Kulturnom centru Beograda.

Podsetimo, reč je o desetak umetničkih radova koji su više od 20 dana bili zarobljeni na carini u Istanbulu zbog poplava. Reč je o delima naših umetnika koja je trebalo da budu izložena na izložbi „Beogradsko iskustvo: Oktobarski salon “ na tekućem 11. Bijenalu savremene umetnosti u Istanbulu koji je otvoren početkom septembra.

Radovi su se sve vreme nalazili u hangaru na carini čiji su zidovi bili urušeni i do njih se nikako nije moglo dopreti, pa tako nisu ni mogli da se transportuju do izložbenog prostora u delu grada koji inače nije bio ugrožen vodenom stihijom.

Izložba „Beogradsko iskustvo: Oktobarski salon“, u organizaciji Kulturnog centra Beograda, trebalo je da pruži presek kroz nagrađene radove na pet prethodnih međunarodnih Oktobarskih salona. U Istanbul su putovali radovi Aleksandra Rafajlovića, Aleksandrije Ajduković, Zorana Naskovskog, grupe Škart, Darinke Pop Mitić, Maje Radanović, Marka Crnobrnje, Art fan kluba, Ivana Zupanca, Ane Adamović i Raše Todosijevića.

Izvor: Politika M. Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *