Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOVI NASTAVAK „VODIČA KROZ GALAKSIJU“

Stopama Daglasa Adamsa

Roman “I još nešto…“ (“And another thing…“) pisca Ovena Kolfera, predstavljen kao šesti nastavak svetski poznate knjige preminulog Daglasa Adamsa “Autostoperski vodič kroz galaksiju“, pojavio se u ponedeljak u britanskim knjižarama. Objavljivanje Kolferove knjige poklopilo se sa obeležavanjem 30. godišnjice od objavljivanja prve od pet Adamsovih knjiga koje su objedinjene u njegovom najpoznatijem romanu.

Radnja Kolferove knjige započinje tamo gde se završava Adamsov peti nastavak “Uglavnom bezopasni“: rasejani zemljanin Artur Dent i simpatični vanzemaljac Ford Prefekt nalaze se u jednom londonskom pabu, a trenuci ih dele od uništenja Zemlje od strane Vogona, inače izuzetno nesnosne rase vanzemaljaca. Dvoglavi vanzemaljac sa male planete blizu Betelgeza i odbegli predsednik Vaseljene, Zaphod Biblbroks, pokušaće da spase dvojicu likova iz nezavidne situacije u koju ih je smestio njihov književni tvorac pre 17 godina.

Irski književnik Oven Kolfer, najpoznatiji po književnom serijalu “Artemis Faul“, dobio je odobrenje od Adamsove udovice Džejn Belson da napiše nastavak. Ona je u potpunosti podržala Kolfera izjavivši da je on savršena osoba koja će novim generacija prikazati stare likove. Kolfer priznaje da je ta odluka učinila da se oseti istovremeno prestravljeno i uzbuđeno, kao i da je odlučio da napiše najbolju knjigu u životu. “Ako se to ne desi, potrudiću se da knjiga dobije lepe korice,“ dodaje Kolfer. “Nadam se da bi se Adams nasmejao čitajući ovu knjigu, da bi uživao u tome što sam ušao u njegov univerzum. Ne mislim da bi bio zgrožen time,“ smatra on.

Daglas Adams je preminuo 2001. godine, nakon petoknjižnog serijala koji je u svetu prodat u oko 16 miliona primeraka. Fanovi su, ipak, ostali razočarani pošto je Adams u poslednjoj knjizi ostavio svoje junake da se suoče sa užasnom smrću. Sam autor je više puta prizano da je nezadovoljan završetkom poslednje knjige i da razmišlja o još jednom nastavku. “Pretpostavljam da ću u jednom trenutku u buućnosti napisati šestu knjigu ‘Autostoperskog vodiča’. Voleo bih da knjigu završim u malo optimističnijem tonu. Izgleda da je šestica bolji broj od petice,“ svojevremeno je govorio Adams. Izgleda da će mu se želja ostvariti.

Izvor: e – novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *