Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MJUZIKL „KOSA“ PONOVO U ATELJEU 212

Scena iz mjuzikla „Kosa“, Atelje 212, 1969.

Atelje 212 dobio je autorska prava za novu postavku čuvenog mjuzikla „Kosa“. Audicija za ansambl biće održana 22. i 23. novembra, a premijera je u planu za kraj januara naredne godine. Predstava će se izvoditi sa živom muzikom.

Beogradski „Atelje 212″ dobio je prava za izvođenje mjuzikla „Kosa“, a premijera predstave očekuje se krajem januara naredne godine, rekao je upravnik tog pozorišta Kokan Mladenović.

Na konferenciji za novinare Mladenović, koji će režirati mjuzikl, rekao je da će nova postavka „Kose“ biti aktuelizovana fokusiranjem na današnje mlade mirotvorce i članove organizacija koje prate samite Grupe G8, protestujući zbog ekološkog ugrožavanja planete.

Mladenović je dodao da će 22. i 23. novembra biti održane audicije za učesnike u predstavi.

Prava za izvođenje „Kose“ na sceni „Ateljea 212“ obezbeđena su zahvaljujući podršci Niške art fondacije (NAF) i Duvanske industrije Niš, u sastavu kompanije „Filip Moris Internešnel“.

Mjuzikl „Kosa“ na sceni „Ateljea 212“ prvi put je bio postavljen 1969. godine, u režiji Mire Trailović i Zorana Ratkovića.

Autori libreta tog mjuzikla Džerom Ragni i Džejms Rado tokom posete Beogradu bili su fascinirani. Za njih je ateljeovsko izvođenje predstave bilo najbolje posle brodvejske i londonske postavke.

Glumci predstave kasnije su postali zvezde jugoslovenskog glumišta – Dragan Nikolić, Mira Peić, Miša Janketić, Seka Sablić, Nada Blam, Miodrag Andrić, Branko Milićević, Gordana Marić, Dušan Prelević.

Revolucija“ u „Ateljeu 212“

Kokan Mladenović je najavio i predstave koje bi trebalo da budu postavljene tokom sezone nazvane „Revolucija“ u „Ateljeu 212“.

Na velikoj sceni početkom decembra očekuje se premijera komada „Prljave ruke“ Žan-Pola Sartra, u režiji Nikite Milivojevića, s Borisom Isakovićem i Milicom Mihajlović u glavnim ulogama.

Polovinom maja trebalo bi da bude postavljena i predstava „Play Aleksandar Popović“, u adaptaciji i režiji Egona Savina, koja će biti rađena prema Petrovićevim komadima „Komunistički raj“, „Pazarni dan“, „Bela kafa“ i „Mrešćenje šarana“.

Na samom kraju sezone, početkom jula, na velikoj sceni je planirana praizvedba komada „Kandže“ Marka Vidojkovića.

U Teatru u podrumu, pored predstave „Dokle?“ Milice Piletić, u režiji Alise Stojanović, kojom je 5. oktobra otvorena nova sezona u „Ateljeu 212“, planirano je još šest premijera.

Najavljeni su komadi „Travestija“ Toma Stoparda, u režiji Ljiljane Todorović, „Proleteri svih zemalja… opustite se“ Milana Markovića, u režiji Anđelke Nikolić, „Posledice“ Maje Pelević, u režiji Miloša Lolića, „Rasprava s Ernestom Če Gevarom“ u režiji Dušana Petrovića.

U planu je i postavka autorskog projekta Borisa Liješevića „Čekaonica“, kao i komada Filipa Lole „Po imenu Gospodin“ u režiji Stevana Bodrože.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *