Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ONI DAJU SVE OD SEBE, KOLIKO MI DAJEMO NJIMA?

Na knjaževačkom bazenu, već danima vredno radi grupa plivača sa svojim trenerom, odnosno pripremaju se za nastupajuća takmičenja. Među njima prepoznali smo našeg budućeg sagovornika.

Srđan Filipović, trener plivačke juniorske reprezentacije Srbije?

– «Trenutno sam na pripremama, ovde u Knjaževcu sa plivačima, koji se pripremaju za juniorsko svetsko i evropsko prvenstvo. Imamo, čak i jednog olimpijca, to je Vladan Marković. Neki od reprezentativaca nisu prisutni zbog obaveza u školi, tako da radim sa njih petoro – Jovana Bogdanović, Milica Ostojić i Jovana Nikolovski su iz Beograda, Srećko Stefanović je iz Kraljeva i već pomenuti Vladan Marković (Beograd), koji se prirema za svoj četvrti odlazak na Olimpijadu, na 200 m delfin».

Zašto Knjaževac? Koji ste put na pripremama u ovom gradu?

– «Ovde sam od 1984. godine, još kao plivač. Kao plivač bio sam jugoslovenski reprezentativac i jugoslovenski rekorder, da bi, kasnije, od 1997. godine počeo trenersku karijeru. S obzirom na to da Knjaževac poseduje idealne uslove za rad, Plivački savez Srbije se po, ko zna koji put opredelio da završne pripreme za ovako važna takmičenja budu u Knjaževcu.

Ove godine su to Svetsko prvenstvo u Meksiku, Evropsko, na kome smo domaćini, Olimpijada u Pekingu…»

U koga polažete najviše nade?

– «Ima dosta talentovanih plivača. Iz ove generacije od mnogih se mogu očekivati dobri rezultati, velike šanse su za ulazak u finala…

Da li se pripremama kod nas može dostići nivo Milorada Čavića?

– «Mi stvarno, imamo jako talentovane plivače, ali nemamo uslove za rad. S obzirom na to kakve uslove imaju SAD, vrlo je teško prognozirati da li se može postići njegov nivo, ali bez adekvatnih ulaganja ili uslova za rad, sugurno da se ne mogu postići rezultati koje on postiže.»

Iz kojih klubova su plivači?

– „Beograd“ iz Beograda, „Vojvodina“ iz Novog Sada…

Imate li nekog takmičara iz nama najbližeg kluba „Sveti Nikola“ iz Niša?

– „Za sada nemaju juniorsku kategoriju plivača, imaju talentovane mlade plivače, pionire“.

Kako vam se sviđa Knjaževac?

– „Knjaževac je lep grad, tu sam proveo dosta vremena na pripremama, dopada mi se bazen „Banjica“, kao i smeštaj u motelu „Barka.“ Sve zajedno, nadam se da će ove pripreme doneti dobre rezultate“.

Jovana Bogdanović, mlada reprezentativka

Naš sagovornik bila je i petnaestogodišnja Jovana Bogdanović, član Plivačkog kluba „Beograd“. Svoje dosadašnje uspehe postigla je na Balkanijadi i igrama za mlade Jugoistočne Evrope. Na Balkanijadi u Atini, osvojila je jednu srebrnu i dve bronzane medalje – drugo mesto u štafeti 4×100 metara mešovoto sa Isidorom Tešić, Tanjom Vukanović, i Anđelkom Petrović u vremenu od 4:32,75 minuta, a bronze na 50 metara prsno (35,91 sec) i 100 metara, takođe prsno (1:17,52 min.).

Na igrama za mlade Jugoistočne Evrope u Solunu (14. – 27. oktobar 2007.godine) osvojila je druga mesta u disciplinama 50, 100, 200 metara prsno i u štafeti 4×100 mešovito.

Jovanin cilj je da nastupi na nekoj od narednih Olimpijada. To je san svakog sportiste, a o trenutnim pripremama u Knjaževcu kaže:

– «Treninzi su nam jako naporni, plivamo dva puta dnevno po 6 km, a između imamo teretanu od 12 – 13 i 30 h. Po povratku imamo obaveze u Sportskoj gimnaziji, koju pohađamo, a onda nas čeka Otvoreno prvenstvo Slovenije. Mnogo truda ulažemo i nadamo se da ćemo postići dobre rezultate».

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *