Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BAČENA BOMBA NA RTV PINK

Beograd Dve nepoznate osobe sa motora u pokretu noćas su bacile ručnu bombu na glavni ulaz RTV Pink, nema povređenih.

Ulazna vrata na koja je bačena bomba (B92)

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da intenzivno traga za osobama koje su tokom noći bacile bombu na zgradu Televizije Pink. U napadu nije bilo povređenih, a predstavnici ove kompanije i novinarska udruženja očekuju da počinioci što pre budu identifikovani i uhapšeni. Sociolozi kažu da ovaj napad pokazuje da je nasilje postalo svakodnevica u Srbiji.

Policija je potvrdila da su noćas 15 minuta posle ponoći dva nepoznata napadača bacila kašikaru na glavni ulaz RTV Pink. Kako B92 nezvanično saznaje, u policiji sumnjaju da je eksploziji prethodio verbalni sukob nekoliko mladića sa radnicima obezbeđenja Pinka, koji se desio u noći između petka i subote.

Ulazna vrata zgrade TV Pink potpuno su uništena posle eksplozije ručne bombe. Na vratima u trenucima eksplozije nije bilo radnika obezbeđenja, pa tako niko od zaposlenih na televiziji nije povređen.

Na zgradi televizije i na kružnom toku u Bulevaru mira postoji nekoliko kamera, koje su zabeležile sam napad. Deo Ulice neznanog junaka na kratko je bio zatvoren za saobraćaj.

„Nasilje postalo svakodnevnica“

Napad na RTV „Pink“ predstavlja još jedan u nizu vandalskih činova koji su proteklih dana zahvatili Beograd, ocenila je portparolka „Pinka“ Tatjana Vojtehovski. Ona je istakla da još nije utvrđeno kolika je počinjena materijalna šteta i da je procena u toku.

„Ne može da se ne primeti da je to još jedan od vandalskih, huliganskih činova u ovom nekom talasu nasilja koji su zahvatili Beograd i Srbiju u poslednje vreme i to je strašno. Ono zbog čega smo srećni u celoj ovoj nevolji koja se dogodila jeste da niko nije povređen i da niko na svu sreću nije stradao“ kaže portparolka „Pinka“.

Sociolozi navode da je zbog svega što se dešavalo u Srbiji poslednjih petnaestak godina život obezveređen, a nasilje postalo vid komuikacije.

„Nasilje postaje naša svakodnevica. Mržnja, netolerancija, nesklonost ka onome ko nas osporava, ko je drugačiji od nas, onda iz tog tonusa mržnje dolazi do nasilja, a iz nasilja evo i bombe i ubistva“ ističe sociolog Ratko Božović.

NUNS i UNS: Hitno naći počinioce

Novinarska udruženja osudila su napad na zgradu RTV Pink i pozvala nadležne organa da hitno pronađu i kazne počinioce tog napada.

NUNS podseća da su prošle godine tokom nasilnih protesta desničarskih grupa i stranaka posle hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića novinari i mediji prvi bili na meti demonstranata nezadovoljnih izveštajima.

„Najnovija eskalacija nasilja na beogradskim ulicama preti istom odmazdom i ukoliko policija, tužilastvo i pravosuđe ne budu efikasni u pronalazenju i kažnjavanju napadača na Pink logično je očekivati nove napade“, naveo je NUNS.

„Svaki nekažnjen zločin poziv je na novi i zato zahtevamo od države da ubrza istrage ubistava Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, pronađe i kazni atentatore na Dejana Anastasijevića i okonča suđenje napadačima na snimatelja B92 Branka Boškovića“, naglašeno je u saopštenju.

UNS upozorava da je, bez obzira što su motivi napada nepoznati, „u javnosti Srbije letos stvorena klima koja nije naklonjena medijima i novinarima“.

„Posle ovog incidenta, koji je mogao da se okonča i sa ljudskim žrtvama, UNS je zabrinut za uslove u kojima će novinari u Srbiji u budućnosti obavljati svoj posao“, ističe se u saopštenju.

UNS smatra da napad na medij koji emituje program na nacionalnoj frekvenciji ne sme proći nezapaženo i da se incident mora rasvetliti do kraja.

Napad na zgradu RTV Pink osudila je većina političkih stranka, a Liberalno demokratska partija je najavila da će njena odbornička grupa u Skupštini grada inicirati hitno održavanje vanredne sednice o bezbednosnoj situaciji u Beogradu.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *