Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VINČANSKE STATUE PRODAJU SE I NA INTERNETU?

Eksponati vinčanske kulture sa sajta „Rojal Atena“

NA sajtu prodajne galerije „Rojal Atena“ sa sedištima u Njujorku i Londonu (www.royalathena.com) ponuđeno je jedanaest primeraka, uglavnom figurina i glava, koje se prodaju po cenama od 3.000 do 12.500 dolara. Navedeno je da ti predmeti iz praistorije potiču sa prostora Balkana. Naime, tokom 5. i 4. milenijuma pre nove ere vinčanska kultura prostirala se od srednjeg Potisja na severu, do Skopske kotline na jugu i od reka Usore i Bosne na zapadu do Sofijskog basena na istoku. Obuhvatala je teritorije današnje Srbije, Rumunije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, pa se ne može pouzdano reći da pomenuti predmeti potiču iz naše države.

– Vinčanska kultura je zahvatala ogromnu teritoriju – kaže Dušan Šljivar, arheolog iz Narodnog muzeja u Beogradu. – Kod nas je otkriveno 850 lokaliteta iz tog perioda, a najbolje su istraženi Belo brdo, kod Beograda, Gradac kod Zlokućana, Aradac i Botoš u Banatu, Pločnik, Divostin, Anzabegovo, Vrdnik, Jakovo, Obrež i Gomolava. Međutim, brojne figurine pronađene su i na privatnim posedima. Apsurdno bi bilo da se svako takvo mesto proglasi lokalitetom. Sa druge strane zakonom je zabranjeno iznošenje kulturnih dobara iz zemlje, bez dobijenih saglasnosti, a tako je određeno i u drugim državama iz okruženja. Ukoliko su pomenuti predmeti ilegalno izvezeni, država ima pravo da interveniše kod Uneska. Ako njihovi stručnjaci procene da se zaista radi o kulturnim dobrima, oni treba da budu vraćeni.

Njegov kolega Marko Popović, predsednik Komisije za zaštitu kulturnih dobara od izuzetnog značaja i naših spomenika u inostranstvu smatra da država ne može da ima kontrolu nad svim arheološkim lokalitetima.
– Slične statuete često su otkrivane na obalama Dunava kad se voda povuče – objašnjava Popović. – Zato je u ovakvim slučajevima vrlo teško odrediti gde su figure pronađene.

U policiji su nam rekli da su u saradnji sa Ministarstvom kulture već krenuli u istragu o ovom slučaju.

Inače, po mnogim teorijama nalazište Vinča je najstariji grad na tlu Evrope i prva evropska kultura koja je proizvodila bakar. Njene statuete spadaju u remek dela neolitske umetnosti i blago izuzetno visokog istorijskog i umetničkog ranga.

TAJNI TRANSPORT
– Ministarstvo kulture vrši kontrolu nad izvozom pokretnih kulturnih dobara putem izdavanja dozvola za trajni i privremeni izvoz – objašnjava Nadica Momirov, državni sekretar u Ministarstvu kulture. – Kada se predmeti, poput figurina iz Vinče, već nađu na tržištu u inostranstvu očigledno je da se radi o ilegalnom transportu. Već duže vreme, u saradnji sa MUP-om i Upravom carina, radimo na uspostavljanju efikasnijih mehanizama za borbu protiv ilegalne trgovine, krađe, uništenja i krivotvorenja pokretnih kulturnih dobara.

BELO BRDO
Vlada Srbije je pre mesec dana odlučila da se lokalitet Belo brdo u Vinči, koje se nalazi na desnoj obali Dunava, 14 kilometara nizvodno od Beograda, proglasi za arheološko nalazište. Na taj način stvorene su mogućnosti za sprečavanje devastacije i bolje istraživanje najvećeg i najdugotrajnijeg nalazišta iz mlađeg neolita u Evropi.

Izvor: Večernje novosti D.B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *