Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SARADNJA SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE U OBLASTI KULTURE

BANJALUKA Ministar kulture Republike Srbije Nebojša Bradić i ministar prosvete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović potpisali su danas u Banjaluci „Izjavu o namerama“ sa ciljem unapređenja saradnje u različitim oblastima kulture.

Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da su se Bradić i Kasipović „usaglasili da će ubuduće biti akcentovana neposredna saradnja nadležnih institucija, razmena iskustava, informacija i stručnjaka, kao i učešće umetnika, muzičkih i pozorišnih ansambala na najznačajnijim međunarodnim manifestacijama“.

Kako je najavljeno, „sledeći korak u bližem definisanju saradnje biće potpisivanje aneksa Sporazuma o kulturnoj saradnji između Republike Srbije i Republike Srpske u Beogradu, u oktobru 2009“.

„Sporazum će posebno definisati oblasti saradnje u pristupu programima i fondovima EU, ali i načine saradnje institucija iz oblasti zaštite kulturnog, prirodnog nasleđa i nematerijalnog kulturnog nasleđa“.

„Posebna pažnja će biti posvećena promovisanju kulturne industrije, kulturnog turizma i stimulisanju preduzetništva u oblasti kulture. Sporazum će se odnositi na podsticaj naučnog istraživanja i promovisanje principa kreativnosti i inovacija, kao i na ulaganje u oblast dečije kulture“, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTV/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *