Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

I GREH ZASLUŽUJE MILOST

Francusko-poljski režiser Roman Polanski koji u švajcarskom zatvoru čeka na izručenje u SAD, dobio je veliku podršku poljskih umetnika predvođenih Andžejom Vajdom, dok su poljski zvaničnici uzdržani.

Nakon početnog ogorčenja umetnika, poljskih zvaničnika i samih Poljaka što je za hapšenje poznatog sineaste, njihovog zemljaka, zlouputrebljen filmski festival u Cirihu, poljski premijer Donald Tusk izjavio je da od hapšenja Polanskog ne treba praviti nacionalnu temu.

„Nisam šokiran tim hapšenjem i ono u meni ne izaziva takve emocije kao kod nekih političara. Krivica Polanskog je očigledna, seks sa devojčicom priznao je i on sam“, kazao je Tusk. Ipak, on je podržao inicijativu svog ministra kulture Bogdana Zdrojevskog i šefa poljske diplomatije Radoslava Šikorskog da se Varšava zajedno sa Parizom – pošto Polanski ima dvojno, francusko i poljsko državljanstvo – obrati pismom šefu američke diplomatije Hilari Klinton. Svako ko se divi filmovima Polanskog deli moje mišljenje da i greh zaslužuje milost“, kazao je Šikorski. On je zajedno sa šefom francuske diplomatije Bernarom Kušnerom sastavio pismo namenjeno Hilari Klinton u kome Poljska i Francuska apeluju da se iskoriste svi instrumenti američkog pravosudnog sistema u korist režisera. Šikorski kao i poljski umetnici računa da bi, s obzirom na zasluge Polanskog za svetski film, američki predsednik Barak Obama ili guverner Kalifornije Arnold Švarceneger mogli da odluče o pomilovanju Polanskog.

Afera oko hapšenja Polanskog izbila je u trenutku kada je vlada premijera Tuska objavila rat pedofilima, Sejm poljskog parlamenta usvojio je izmene u krivičnom zakonu, a poljska policija skoro svaka tri meseca uhapsi desetine pedofila koji šire dečiju pornografiju na internetu. Po pooštrenim propisima bi i slavnom režiseru, da mu se sada za isti čin sudi u Poljskoj, pretila pored kazne zatvora i prinudna hemijska kastracija ili boravak u psihijatrijskoj bolnici zatvorenog tipa, dok ne pristane na uzimanje lekova koji eliminišu seksualni nagon. Polanski (76) je uhapšen u subotu u Cirihu po američkom nalogu izdatom pre više od 30 godina. Režiser je u Cirih doputovao kako bi na festivalu u tom gradu primio nagradu za životno delo.

Duh na čekanju

Hapšenje Romana Polanskog u Švajcarskoj znači da je njegov najnoviji filmski projekat u limbu. Na ostvarenju „The Ghost“ je ostalo još nekoliko meseci rada. Polanski je završio veći deo montaže, ali je ostalo još dosta postprodukcijskog posla, uključujući tu ubacivanje muzike, kao i rad na kompletnom zvuku. „The Ghost“ je baziran na romanu Roberta Harisa, sa Pirsom Brosnanom u ulozi bivšeg izmišljenog britanskog lidera, dok je Juen Mekgregor unajmljeni pisac koji treba da napiše njegove memoare.

Izvor: Danas / Beta V. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *