Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MILICA PILETIĆ DOBILA MIHIZOVU NAGRADU

Nagrada za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“, ove godine pripala Milici Piletić. Piletićeva do sada objavila više drama, a široj javnosti je poznata i kao scenarista firma „Opet pakujemo majmune“.

Dramska spisateljica iz Beograda i Podgorice Milica Piletić (38), peta je dobitnica godišnje nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“, saopštili su u Srpskoj čitaonici u Irigu članovi žirija tog uglednog priznanja.

Ovogodišnja produkcija dramskih tekstova pokazala je „možda manje novih autorskih imena, ali i značajan razvoj onih pisaca koji su već dobili nagradu koja nosi ime jednog od najčuvenijih pregalaca našeg savremenog teatra, drame i kinematografije“, rekao je na konferenciji za novinare teatrolog Svetislav Jovanov, predsednik žirija Mihizove nagrade.

Obrazlažući odluku žirija, Jovanov je izrazio nadu da će ovogodišnja dobitnica, kao i njene prethodnice svojim stvaralaštvom opravdati život Mihizove nagrade, kao i da će se to priznanje pokazati ne kao cilj i završetak, nego kao sredstvo, odnosno „oruđe kojim pokušavamo da doprinesemo vitalnosti i dinamici našeg pozorišnog života“.

Napomenuvši da, kao što je Irig Mihizovo rodno mesto, tako je i Atelje 212 Mihizova pozorišna kuća, upravnik tog teatra Mladenović je istakao da je ova nagrada prava prilika da se ta dva mesta na najbolji način povežu.

Prvo će 6. oktobra u Ateljeu 212 biti održana premijera komada Milice Piletić „Dokle“, a posle reprize 17. oktobra, dana rođenja Borislava Mihajlovića Mihiza (1922-1997) dobitnici će biti uručena Mihizova nagrada.

Prethodno će u Irigu biti održan celodnevni program Mihizu u čast, rekao je Mladenović.

Potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine i član upravnog odbora Fonda „Borislav Mihalović Mihiz“ Dušan Jakovljev naglasio je da Mihizove nagrade ne bi bilo da nije prve srpske čitaonice osnovane u Irigu davne 1842. godine.

Piletićeva je do sada objavila više drama, a široj javnosti je poznata i kao scenarista firma „Opet pakujemo majmune“.

Pre nje, Mihizovu nagradu za dramsko stvaralaštvo su Milena Marković, Maja Pelević, Marija Karaklajić i Milena Bogavac.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *