Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„OTAC LEDENOG DOBA“ D.J. DANILOVA

BEOGRAD – Dragan Jovanović Danilov, čije je ime već odavno upisano zlatnim slovima u istoriju srpske poezije na kraju 20 veka, danas je prestavio svoje prozno delo, roman „Otac ledenog brda“ u izdanju „Arhipelaga“, za koji tvrdi da predstavlja otklon o njegovog poetskog opusa.

Danilov (49) se veoma mlad dokazao kao veoma plodan pesnik i važi za jednog od najprevođenijih i najnagrađivanijih u svojoj generaciji.

Uporedo se bavio likovnom kritikom, esejistikom i objavio je dva romana pre više od jedne decenije, sa kojima nije zadovoljan jer, kako je danas na konferenciji za novinare objasnio, nije imao potrebno životno i književno iskustvo da se uhvati u koštac sa zahtevima koje nameće ova literarna forma.

Urednik i vlasnik „Arhipelaga“, takođe pesnik i književni kritičar, Gojko Božović insistirao je da se radi o „uskomešanoj, uzbudljivoj, uznemirujućoj knjizi“ u kojoj je Danilov „na samo 180 strana sabio ceo 20. vek“.

Prema rečima Božovića, romansijer izuzetno spretno vodi čitaoca kroz vreme i prostor koristeći mozaički način pripovedanja u tradiciji najboljih srpskih romansijera, pokazujući da je ovladao složenom, gustom kompozicijom dok vodi svoje junake od savremenog Beograda do Islanda, havarije „Titanika“, brazilske džungle, Francuske.

„Sa usredsređenošću, bavi se kolekcionarskom strašću, jer njegov junak Danilo Medaković, koji je pravi izdanak kosmopolitske Evrope na početku 20. veka, jeste avanturista ali i kolekcionar koji kruži planetom u potrazi za blagom i retkim umetničkim delima“, objasnio je Božović. Danilov je rekao da je roman pisao proteklih 10 godina prikupljajući građu i da je rukopis imao više od 1.000 strana da bi ga sveo na samu srž priče.

On je naglasio da roman nema poetski okvir već je u centru priča sa intrigom, misterijom, jer mu je najvažnije da privuče i veže pažnju čitalaca.

„Želeo sam da načinim sintezu između takozvane elitističke literature i masovne žanrovske i zato u romanu ima elemenata ljubavnog, pikarskog žanra, ali sam progovorio i o emocijama, strastima, igri slučaja i predodređenosti“, zaključio je Danilov.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *