Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OMAŽ KARLU MALDENU U KINOTECI

Jugoslovenska kinoteka od 22. do 25. septembra prikazuje filmove Karla Maldena, američkog glumca i oskarovca srpskog porekla. Nedavno preminuli Malden je igrao u više od 50 filmova, a tri godine je bio na čelu Američke filmske akademije.

Filmovi posvećeni nedavno preminulom američkom glumcu i oskarovcu srpskog porekla Karlu Maldenu (1912-2009), biće prikazivani do 25. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, saopšteno je iz Kinoteke.

U okviru tog ciklusa, koji će početi večeras, biće prikazani filmovi „Ispovedam se“ (1953) Alfreda Hičkoka, „Do poslednjeg“ (1951) Luisa Majlstona, „Tramvaj zvani želja“ (1951) i „Na dokovima Njujorka“ (1954) Elije Kazana, „Zatočenik iz Alkatraza“ (1961) Džona Frenkenhajmera, „Sinsinati Kid“ (1965) Normana Džuisona, „Jednooki Džek“ (1961) Marlona Branda i drugi.

Karl Malden (Mladen Sekulović) rođen je 1912. godine u Čikagu. Poreklom je iz Danilovgrada u Crnoj Gori, otac mu je bio Srbin, a majka Čehinja. Promenio je ime u Karl Malden zbog glumačke karijere.

Malden je bio poznat i po seriji „Ulice San Franciska“, a igrao je u više predstava na Brodveju, krajem 30-ih, kada je i upoznao Eliju Kazana, koji je kasnije režirao filmove „Tramvaj“ i „Na dokovima Njujorka“.

Bio je predsednik Američke filmske akademije od 1989. do 1992. godine i dobitnik nagrade za životno delo Američkog udruženja filmskih i televizijskih glumaca.

Karl Malden je umro pre dva meseca u Kaliforniji, u 97. godini.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *