Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PROJEKAT EXCHANGE – SOKOBANJA

Predstavnici projekta EXCHANGE 2 – Zajednicka podrška lokalnim samoupravama i opštine Sokobanja potpisali su prošle nedelje Sporazum o saradnji na projektu pod nazivom „Podizanje kapaciteta opština istocne Srbije za apsorpciju fondova“.

U ime projekta EXCHANGE 2 – Zajednicka podrška lokalnim samoupravama sporazum o saradnji potpisao je Piero Remitti, ekspert za lokalnu samoupravu i organizaciju, a u ime opštine Sokobanja Dimitrije Lukic, predsednik opštine.

EXCHANGE 2 – Zajednicka podrška lokalnim samoupravama je projekat koji sprovodi konzorcijum predvodjen GDSI ltd, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština. Projekat se finansira iz EU CARDS programa, a njime upravlja Delegacija Evropske komsije u Republici Srbiji (ECD).

Jedna od 6 komponenti Projekta su paketi podrške opštinama (MSP) ciji je cilj jacanje kapaciteta u kljucnim prioritetnim oblastima u odabranim gradovima i opštinama u Srbiji.

Opština Sokobanja, kao nosilac projekta, zajedno sa partnerima – opštinama Knjaževac, Boljevac, Bor, Kladovo, Majdanpek, gradom Zajecarom i Privrednom komorom Zajecar konkurisala je krajem prošle godine na konkurs za opštinske pakete usluga, raspisan u okviru projekta EXCHANGE 2 – Zajednicka podrška lokalnim samoupravama.

Predlog projekta je ocenjen kao uspešan i opština Sokobanja je jedna od 10 gradova i opština u Srbiji u kojima ce od septembra 2009. otpoceti realizacija paketa podrške opštinama.

Opšti cilj projekta je unapredjenje kvaliteta života građana i unapredjenje opštinskih usluga, a posebni cilj je jacanje sposobnosti opština u istocnoj Srbiji da dobijaju investicije i donacije. Projekat EXCHANGE 2 – Zajednička podrška lokalnim samoupravama predviđa isključivo tehničku i stručnu podršku opštinama koje su odabrane na konkursu, a sama saradnja na ovakvim i sličnim projektima doprinosi jacanju kapaciteta gradskih i opštinskih uprava u Srbiji i zaposlenih u njima, da pripremaju i sprovode projekte prema standardima EU.

A.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *