OD HESEA DO MITOLOGIJE SVETA

Ivan Manojlović   Knjige, Vesti

MNOŠTVO NOVIH NASLOVA IZ IZDAVAČKE KUĆE „DERETA”

Izdavačka kuća „Dereta” objavila je ovih dana roman italijanskog autora Paola Đordanija „Usamljenost prostih brojeva”

Prateći svoje junake od detinjstva do fizičke i emotivne zrelosti Paolo Đordano gradi dirljivu priču o neispunjenim željama, bolu, povređivanju i gubicima, o propuštenim prilikama; kako nesigurnost i odsustvo hrabrosti, strah od autoriteta i sveta odraslih može da učini odrastanje teškim i bolnim, a trenutke suočavanja sa životom i donošenje odluka traumatičnim. Aliče u svojoj sedmoj godini još ne zna šta bi od života, ali sigurna je da ne voli skijanje, sport koji joj je nametnuo opsesivni otac. Jednog maglovitog jutra, za vreme treninga pada i lomi lisnu kost. Od tada mrzi svog oca, hramlje, malerozna je, nema prijatelje, radi tetovaže po stomaku i živi u stalnom konfliktu sa okolinom. Dirljiva priča Paola Đordana nas vraća u surove i lepe predele odrastanja i detinjstva.

Među novim naslovima ovog izdavača je i antologijsko delo, najobimniji izbor ljubavnih priča Hermana Hesea, velikog umetnika svetske književnosti u kojima otkrivamo sasvim novo lice pisca koji je otvorio mnoge tamne lagume ljudske duše, ali i „otkrio nova obasjanja”. Ove priče su upravo „posledica takvog putovanja, do ljubavi i nazad, putovanja koje vodi kroz samo središte duše”. Antologija najbolje pokazuje da je ljubav opsesivno osećanje koje je presudno uticalo na čitavo delo kultnog pisca mnogih generacija,
Nobelovca i autora velikih romana svetske književnosti: „Igra đinđuvama”, „Sidarta” i „Stepski vuk”.

Među kapitalnim naslovima ovog izdavača našla se Larusova enciklopedija”Mitologije sveta”, autora Fernanda Konta. Delo predstavlja svojevrsnu odiseju kroz vekove i kontinente, koja poziva čitaoca na proputovanje od Mediterana do Severne Evrope, od Indije do Kine i Japana, od Okeanije do Srednje Amerike, od Afrike do Madagaskara predočavajući mu srž kulturne baštine sveta. Polazeći od mitova o postanju, od panteona i genealogija božanstava, Larusove „Mitologije sveta” za svaku veliku civilizaciju predstavljaju glavne mitove, božanstva i heroje, dajući prednost vizuelnom i ikonografskom.

Izvor: Glas JavnostiPostavite komentar