GOTIKA I DISFUNKCIONALNOST PORODICE

Mirjana Stanojevi?   Knjige, Vesti

“Mono i Manjana” upravo je objavila roman jedne od najpoznatijih holandskih spisateljica Renate Dorestejn, čiji romani dosad nisu objavljivani u Srbiji. U pitanju je knjiga Porodična tajna. Dorestejnova je poznata kao autorka koja voli da se bavi tzv. gotskim temama i disfunkcionalnim odnosima u porodicama. Radnja njenih romana je uvek smeštena u mala mesta “gde ljudski karakteri dolaze do izražaja”. To je slučaj i s Porodičnom tajnom, koja prati 14-godišnju Kristinu u bekstvu od kuće…

Renata Dorestejn (55) jedna je od najomiljenijih holandskih autorki. Specifičan stil, teme i ironičan humor doneli su joj brojna priznanja i mesta na vrhovima lista bestselera. Počela je da piše dok je još bila u osnovnoj školi, ali su joj izdavači godinama odbijali knjige. Kad je 1983. objavljena njena prva knjiga, odmah se našla na holandskoj listi bestselera. Otad Renata skoro svake godine objavi po jedan roman. Porodična tajna je pored odličnih kritika dobila i svoju verziju na filmskom platnu u režiji holandske rediteljke Paule van der Oest.

Izdavač kaže: “Renata Dorestejn nastavlja da istražuje uzroke ljudskih nesreća i patnji, zapetljane porodične odnose, potisnute uspomene, dajući temama gotskih romana potpuno moderan obrt. U takvoj atmosferi, malom mestu udaljenom od grada, dešava se radnja ovog romana. Četrnaestogodišnja Kristina nije srećna u kući koju deli s mamom, njenim novim dečkom, nabusitim starijim bratom i mlađim bratom. Kristina je ubeđena da je odgovorna za nesreću koja se dogodila…”

Izvor: Građanski listPostavite komentar