Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NIKO NEĆE SAZNATI ŠTA JE BILO SA DRAŽOM I KALABIĆEM

„Blic“ pronašao čoveka koji je hapsio Dražu

Mile Bulajić (84) bio je potporučnik Ozne kada su došli po njega kako bi učestvovao u akciji hapšenja Draže Mihailovića. Prikupili su ih, kako tvrdi, sa raznih strana. Nisu pitali jedan za drugog ništa, niti su smeli. Imali su lažna imena. „Moje ime u toj akciji bilo je Stevo Popov“, kaže za „Blic“ Bulajić.

On u jednom trenutku prvo negira da je učestvovao u ovoj akciji, dok u drugom izgovara kao iz topa svoje lažno ime koje su mu dali tokom ove operacije.

Šta je bilo sa Dražom i Kalabićem posle ne znam i niko neće saznati nikada. Ono što je Ozna preuzimala na sebe, to ni bog nije saznavao – priča Bulajić dok pogureno sedi za čelom trpezarijskog stola.

Bulajić, koji danas živi u Beogradu, objašnjava da je Mihailović bio neprijatelj broj jedan i pripoveda o tome kakva je disciplina vladala među oznašima u to vreme.

– Kada Ozna kaže da si iskopao oko sam sebi, morao si to da potvrdiš i ništa da ne pitaš. Nisi znao da li te šalju u pravu akciju ili te samo proveravaju, ima samo da izvršiš zadatak. Sve što bi rekao ili pitao, Ranković (Aleksandar, prim. aut.) bi znao. Čak i kada je neki četnik iz inostranstva krenuo za Srbiju, on bi to odmah znao… A Draža je bio neprijatelj broj jedan. Šta je sa njim kasnije bilo, posle hapšenja, ne znam, a ne zna ni sam bog. Ako neko nešto zna, onda je to Jovo Kapičić, on je bio ono što i bog. Ako je nešto rekao Kapičić, to je tačno.

Izvor: Blic Online Tanja Nikolić Đaković Foto:V.Lalić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *