Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TALIJINA KĆI

U OKVIRU pratećeg programa ovogodišnjeg Bitefa, u Muzeju pozorišne umetnosti, u četvrtak uveče u 19 sati, obeležiće se dvadeset godina od smrti Mire Trailović, prve direktorke, selektorke i idejnog osnivača jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala Evrope.

U znak sećanja na umetnicu koja je krajem šezdesetih započela „razračunavanje“ sa mnogim dogmama, konvencionalnostima i stereotipima ne samo teatra već i čitave kulture ovog regiona, biće prikazan film „Talijina kći“, autora Milana Šarca. On je uspeo da snimi poslednji intervju sa Mirom Trailović, koji je dala nekoliko nedelja pre smrti.

U čast velike Talijine kćeri, u četvrtak uveče će biti otvorena i izložba Jovana Ćirilova, njenog dugogodišnjeg saradnika, koja nosi naslov „Moji savremenici u karikaturi“. Publika će videti duhoviti kroki Džulijana Beka, Boba Vilsona, Predraga Perovića, Ištvana Eršija, Drinke Gojković, Josipa Broza Tita, Jiržija Dinstbira, Hamdije Demirovića, Zuka Džumhura, Velimira Lukića, Edvarda Radzinskog…

Ove godine žirijem predsedava Patris Pavis, jedan od vodećih evropskih stručnjaka u oblasti pozorišta i interkulturalizma, redovni profesor Pariskog univerziteta. Ostali članovi su Ronald Šimelpfenig, poznati nemački dramatičar, Maja Pelević, dramska spisateljica, Vladimir Aleksić, novosadski glumac koji je u Italiji napravio značajnu pozorišnu karijeru sarađujući sa vodećim rediteljima, Enrikom Kaskadeom, Danijelom Nikolo, Elenom Buči… Peti član žirija je Oliver Frljić, reditelj iz Hrvatske.

Izvor: Večernje novosti R.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *