Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GUTTI I RAIN DELAY NA AKADEMIJI

Izuzetno perspektivni slovenacki alternativni indie rock bend GUTTI zavrsice svoju prvu srpsku mini-turneju nastupom na VELIKOM KONCERTU u beogradskoj „Akademiji“ u subotu, 19. septembra.

Bend je, iako relativno mlad, vec ostvario sjajne uspehe: imao je radijski hit br. 1 u Sloveniji u julu, njihove pesme popele su se na prva mesta top-lista MTV Adria, a pozvani su i na muzicki festival u Berlinu kao jedini predstavnik svoje zemlje.

Pored njih na spektaklu u velikom klubu na „Akademiji“ nastupice i provereni srpski sastav RAIN DELAY. Ovom metal fusion bendu iz Beograda se, nakon potpisivanja ugovora sa engleskom izdavackom kucom, kao i GUTTI-ju – predvidja sjajna internacionalna buducnost.

U malom klubu svirace bendovi SQMY iz Beograda i BEDA XPRESS iz Makedonije. Čitav dogadjaj zacinice promocija RED BEER-a pivare KRUGHER & BRENT.

Sve u svemu – sjajna najava nove sezone u „Akademiji“ koja pocinje 9. oktobra!

Petočlani indi rock sastav sa svojom atmosfericnom, autorskom muzikom vazi za jednu od istaknutijih grupa nove slovenacke rock scene.

Od samog pocetka clanovi benda rade na afirmaciji kroz stvaranje vlastitog zvuka. Slojevita melodijska linija, oslonjena na dve gitare i ritam ekciju, te pojacana melanholicnim, introspektivno nijansiranim vokalom, modernim, sintetickim semplovima i invazivnim bitovima, uoblicava interesantan pristup urbanom indie rocku.

Debi albumom „ALL EYES ON YOU“, koji objavljuje u januaru 2008. za Tatva Records [novi materijal je u pripremi], Gutti nadilazi lokalne okvire, pesmama pohodi razne muzicke lestvice, a spotovi za numere This Love i
Oceanlikes cesto se emituju i na regionalnom MTV-u na kome su stigli do prvog mesta top-liste.
Uz koncerte po maticnoj Sloveniji, gde su u julu imali radijski hit br.1, Gutti svira i u nekoliko evropskih zemalja, a posebno se isticu svirkom na Muzickom festivalu u Berlinu na koji su pozvani kao predstavnik svoje zemlje. Nasoj publici predstavice se po prvi put nastupima u novosadskom „CK13“ 17. septembra, 18. septembra na REFRACT festivalu u Kragujevcu i – kako je vec najavljeno – 19. septembra na beogradskoj Akademiji.

Beogradski, ekstraordinarno angazovani fusion metal bend Rain Delay je definitivno jedan od onih sastava kojima ne manjka pesama, fanova i koncerata. U sest godina postojanja grupa je nastupala u preko 30 gradova koncerata. U šest godina postojanja grupa je nastupala u preko 30 gradova širom Srbije (sa karavanom Radija 202 i u svojoj produkciji), na Exit festivalu [2006. i 2009. godine], kao predgrupa bendovima Charon, Katatonia i Antimatter u Beogradu…

Rain Delay je objavio dva albuma: „As I Bequeath My Yesterday“ [Active Time Records/2005] i „We Forget“ [Mr. Metal Records/2008], zrelo i reprezentativno sui generis fusion metal izdanje, obogaceno uticajem
geteborshke melo-death scene.

Prethodne godine bend radi i muziku za film „Who the fuck is Milos Branković?“ rezisera Nebojše Radosavljevića, koji je premijerno pusten na 36. Beogradskom filmskom festivalu – FEST 2008. Kao plod te saradnje, Rain Delay zajedno sa direktorom fotografije Milosem Kodemom i reziserom Delay zajedno sa direktorom fotografije Milosem Kodemom i reziserom Nebojsom Radosavljevićem snima i visokobudzetni spot za pesmu „Fulcrum“.

Tokom 2009. Rain Delay odnosi pobedu na „Gitarijadi u Ratkovu“, drugoj najstarijoj gitarijadi u Srbiji, nastupa na Park Festu u Backoj Palanci i Banjaluci, a poslednja vest iz tabora benda je potpisivanje ugovora na dva albuma sa britanskom izdavačkom kućom Life Burns Records.

Petar Jelača

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *