SKELET DAME IZ SREDNJEG VEKA

Ivan Manojlović   Nauka, Vesti

Novo otkriće na nalazištu Bubanj kod Niša


Niš - Lokalitet Bubanj ne prestaje da iznenađuje arheologe: nakon što su pre nekoliko dana na ovom mestu otkriveni stambeni i kultni objekti iz perioda bakarnog doba (4.500-3.700 godina pre nove ere), otkriven je i skelet mlađe ženske osobe iz srednjeg veka!

Radovi na arheološkom lokalitetu Bubanj, koji se ubraja u jedan od tri najvažnija lokaliteta u Evropi, obnovljeni su prošle godine nakon pola veka pauze, a najnovija istraživanja u ovoj godini krenula su 24. avgusta.

- Ovaj grob koji datira iz poznog srednjeg veka (XVII vek nove ere) razlikuje se od svih do sada pronađenih grobova jer je u njemu nađeno na desetine metalnih ukrasnih predmeta, kao i dve minđuše koje su bile sa završecima od mediteranskih puževa tipa kauri (cauri). Nema sumnje da je u pitanju mlađa ženska osoba, devojka ili mlađa žena iz imućne porodice, kaže za „Blic” prof. dr Milorad Stojić sa Arheološkog instituta u Beogradu. Arheolozi su na ovom mestu krajem prošle sedmice otkrili dva stambena objekta iz bakarnog doba prepuna arheološke građe i arhitektonskih elemenata, koji će biti od posebne važnosti za rekonstrukciju izgreda tih objekata. Stojić je istakao i da je nađena i dvodelna kultna celina iz istog perioda u kojoj je bilo na desetine atraktivnih posuda, oruđa i drugih predmeta koji su korišćeni za negovanje kulta plodnosti.

Izvor: Blic Online B. Janačković | Foto:B. JanačkovićPostavite komentar