Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PUTOVANJE KROZ VREME

Jubilarni Beogradski Jazz Festival od 29. oktobra do 1. novembra

Jubilarni, 25. beogradski džez festival održaće se od 29. oktobra do 1. novembra u salama Doma omladine Beograda, Doma sindikata i Kolarca.

Glavni program 25. izdanja koncipiran je kao putovanje od početaka festivala ka njegovoj budućnosti. Na prošle dane podsetiće Marković-Gut sekstet, neosporno jedan od najvažnijih jugoslovenskih i srpskih džez sastava svih vremena, koji se okuplja ekskluzivno za festivalsko otvaranje.

Tu je i senzacionalna saradnja Gabi Novak i Matije Dedića u specijalno kreiranom programu džez standarda, kao i Allstars, nastavljači Dizi Gilespijevog benda, koji je nastupao još na prvom Beogradskom džez festivalu 1971. godine.

Sadašnjost se ogleda kroz nastupe višestrukih svežih dobitnika Gremi nagrade kao što su postave koje vode trubač Terens Blančar (već godinama autor muzike za filmove Spajk Lija), saksofonista Džo Lovano (sa svojom vernom rekonstrukcijom Čarli Parkerovog be-bop zvuka) i pevač Kurt Eling (fantastičnog inovativnog vokala kojim uspeva da otpeva čak i Koltranove višeslojne melodije). Budućnost će dočarati jedna od najtalentovanijih novih muzičarki uopšte, klarinetistkinju Anat Kohen, te ponoćni program u DOBu. Pretprodaja karata, uključujući komplete po popularnim cenama, počinje 21 septembra.

Izvor: Danas I. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *