MEŠINA NAGRADA ZA BEKIMA SEJRANOVIĆA

Nebojša Đorđević   Knjige, Kultura, Vesti

Završetak Međunarodnih književnih susreta u Tuzli

Roman “Nigdje, niotkuda” bosanskohercegovačkog pisca Bekima Sejranovića dobitnik je ovogodišnje nagrade “Meša Selimović”, saopšteno je u subotu, 5. septembra u Tuzli,a Međunarodnim književnim susretima “Cum grano salis”

“Roman Bekima Sejranovića može se istodobno čitati i kao kratka povijest ovdašnjeg XX. stoljeća i kao katalog svih njegovih izbjeglištava. Bilo da su istjerani iz jezika u jezik, iz Bosne u Hrvatsku, iz Rijeke u Oslo, iz Palacha u zatvor za ilegalne useljenike, iz života u formulare, iz civilizacije u divljinu krajnjeg sjevera, iz djetinjstva u nimalo pitomiji krajobraz odraslosti… Junaci ove knjige doista dospijevaju nigdje”, pojašnjeno je u kratkom prikazu romana.

Pored ove knjige, u trci za nagradu su bili “Tesla, portret među maskama” Vladimira Pištala, “Pustinje” Radeta Jurka, “Brat” Davida Albaharija i “Rod avetinjaka” Slađane Bukovac.

Prije svečanog proglašenja i dodjele nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman na jezičkom govornom području BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, publika je mogla da vidi izložbu Mirka Ilića, predstavljanje zbirke poezije Mile Stojića kao i monodramu Hasije Borić.

Pobjednik 9.Međunardnih književnih susreta Cum grano salis, dobija nagradu Meša Selimović koja podrazumijeva statuu Mastionica i pero i novčani dobitak u vrijednosti od sedam hljada KM.

Ove godine žiri koji je izabrao pobednika činili su Miljenko Jergović, Enver Kazaz, Vladimir Arsenić i Ognjen Spahić, a svoje favorite za prestižnu književnu nagradu odabrali su između 15 pristiglih naslova.

Izvor: e - Novine Photo: infobrcko.comPostavite komentar