POČINJE SARAJEVO DESIGN VEEK

Ana Čizmar   Kultura, Vesti


Collegium artisticum od 4. do 12. septembra

U sarajevskoj galeriji Collegium artisticum od 4. do 12. septembra biće održan Sarajevo Design Week 2009. na temu “Green Design” , ekološki prihvatljiv dizajn

Osnovni ciljevi manifestacije su isticanje uloge kvalitetog dizajna u modernom svetu, fokusiranje na održivost i pitanja ekološki prihvatljivog dizajna. Zatim, susret dizajnera, akademskih institucija i proizvođača, inspirisanih za nove tipovw saradnje koja će osigurati inteligentnija rešenja ekološki prihvatljivog dizajna.

Program manifestacije Sarajevo Design Week 2009. obuhvatiće sve nivoe dizajna od proizvodnog do urbanog, s naglaskom na stepen umetnosti u ekološki prihvatljivom dizajnu.

Kroz organizaciju brojnih izložbi, predavanja, okruglih stolova i radionica istaknuće se stepen umetnosti u ekološki prihvatljivom dizajnu kao i razmotriti dileme sa kojima se suočavaju produkt-dizajn, dizajn enterijera, grafički dizajn, multimedija, arhitektura i urbani dizajn u 21. veku.

Predavači na Sarajevo Design Weeku 2009. biće msc. Lisbeth van der Pol, prof. Ahmet Hadrović, prof. Jan Brouwer, nsc. Elien J. Wierenga, Igor Grozdanić, prof. Wim Poelman, dr. Elma Durmišević, Vila Sutović, te Omer Halilhodžić, istaknuto je na sajtu Sarajevo design week-a.

Organizatori ove manifestacije su Akademija nauke, umjetnosti i kulture Bosanaca u Holandiji (NAUK) i Udruženja umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine Sarajevo.

Izvor: e - novinePostavite komentar