Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SUTRA POČINJE 38. BRANKOVO KOLO

Ovogodišnje Brankovo kolo imaće nekoliko stotina učesnika u više od 30 programa koji će se odvijati u 10 različitih ambijenata, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u poslovnoj zgradi Metals banke Nenad Grujičić, direktor manifestacije, koja će se od sutra do ponedeljka, 14. septembra odvijati u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Pored Grujičića, na konferenciji su učestvovali, govoreći poeziju, pesnikinja Emsura Hamzić, dobitnica ovogodišnje nagrade „Pečat varoši sremskokarlovačke“, mladi pesnik Marko Kovačević, laureat nagrade „Stražilovo“, kao i glumica Jelena Milošević. Tema ovogodišnjeg izdanja velike pesničke manifestacije, koja se održava po 38. put, biće Poezija i mediji, a o temi će, u svojim nastupima, svakodnevno govoriti, kako je najavljeno, po jedan ugledni autor.

Ovogodišnje Brankovo kolo otvoriće sutra u 11 sati u Karlovačkoj gimnaziji pesnik Miroslav Maksimović. Nakon njega, uslediće nastupi pesnika svih generacija, a zatim i glumaca – među kojima su: Ružica Sokić, Vesna Čipčić (…), da bi na kraju svečanog otvaranja manifestacije bio održan koncert etno muzike. Prvog dana, na Terasi-galeriji „Karom“ u Sremskim Karlovcima u 12.30 sati biće otvorena izložba slika Mihajla Miloševića, pod nazivom Od Branka do Duška. Posetioci će u galeriji „Karom“ moći da vide portrete 20 značajnih pesnika – od Njegoša, Zmaja i Đure Jakšića, pa sve do Mike Antića i Duška Trifunovića.

Brankovo kolo tokom godine dodeljuje tri značajne pesničke nagrade. Dobitnicima nagrade „Stražilovo“, za knjige pesama objavljene u Brankovom kolu, mladim pesnicima Steli Manasijević i Marku Kovačeviću, kao i Branimiru Kršiću za najbolji pesnički prvenac objavljen na srpskom govornom području, nagrada će biti uručena na Stražilovu u subotu, 5. septembra u 11 sati, a istoga dana u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu u 19 sati laureati će imati svoje pesničko veče.

Nagradu „Pečat varoši sremskokarlovačke“ za najbolje pesničke knjige afirmisanih pesnika podelili su ravnopravno Emsura Hamzić i Ranko Jovović. Nagradu su svečano primili 28. marta, na Brankov rođendan, a zajedničko pesničko veče imaju prekosutra (19) u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. Međunarodno priznanje, nagradu “Branko Radičević“, koja se sastoji od štampanja i promocije nove knjige izabranih pesama na srpskom jeziku, Nikita Danilov iz rumunskog grada Jašija primiće 14. septembra u 12 satu u Karlovačkoj gimnaziji.

Značajno mesto na ovogodišnjem „Prazniku poezije Branku u čast“ zauzima i filozofski simpozijum, koji će trajati od 11. do 13. septembra u Karlovačkoj gimnaziji, pod nazivom Smisao filozofije i smisao u filozofiji, s oko 50 učesnika, a posebni programi posvećeni su umetnicama Olji Ivanjicki i Vesni Parun.

Izvor: Građanski list Đ. Radojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *