Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

Kapitalizam je zločinac

Ovogodišnji filmski festival u Veneciji, koji će biti održan od 2. do 12. septembra, imaće kao jednu od svojih tema kapitalizam.

VenecijaZa to će biti „zadužen“ dokumentarac Majkla Mura o američkom ekonomskom slomu i drama sa Metom Dejmonom o korupcionaštvu. Reč je o filmovima „Capitalism: A Love Story“ Mura koji će se nadmetati za Zlatnog lava i „The Informant“ Stivena Soderberga koji će biti prikazan van takmičarske konkurencije.

Dejmon je, inače, jedan od nekolicine slavnih s holivudske A-liste koji će prošetati crvenim tepihom, a pored njega očekuju se i Nikolas Kejdž, Džordž Kluni, Oliver Stoun, Šarliz Teron, Eva Mendes, Ričard Gir i Silvester Stalone. Izgleda da su se sada organizatori malo više potrudili nego prošle godine kada je glamur nedostajao Festivalu, uprkos uspešnom povratku Mikija Rurka u „Rvaču“.

Među interesantnim ostvarenjima koja će ove godine privući pažnju su „The Men Who Stare at Goats“ s Klunijem, koji je lokalni favorit u Italiji, i govori o reporteru u Iraku i američkoj vojnoj jedinici koja koristi paranormalne moći u svojim misijama i Kormak Mekartijeva postapokaliptička vizija sveta „Put“ u kojoj glume Vigo Mortensen i Šarliz Teron, kao i Džordž Romerov „Survival od the Dead“ koji je samo jedan od nekoliko horor filmova u Veneciji ove godine. Biće interesantno videti i Verner Hercegov „Bad Lieutenant: Port of Call New Orlenas“ sa Kejdžom, koji predstavlja rimejk Abela Ferare iz 1992. godine, a kojeg je on javno kritikovao, te „South of the Border“, dokumentarac Olivera Stouna o predsedniku Venecuele Hugu Čavezu. Nagradu će dobiti kralj animacije Džon Lasater, kojem pripada nagrada za životno delo, dok će Stalone dobiti nagradu van glavnog festivala.

V. Todorović – Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *