Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

Treći Gran pri za Lazara Ristovskog

Filmski susreti u Nišu završeni su sinoć svečanom dodelom glumačkih nagrada i projekcijom gostujućeg filma „Buick Riviera“ (BIH).

Lazar RistovskiGran pri Naissa za najbolje glumačko ostvarenje pripao je Lazaru Ristovskom, za role u filmu „Sveti Georgije ubiva aždahu“ i „Đavolja varoš“. Nagradu Carica Teodora za najbolju žensku ulogu dobila je Milica Mihajlović za „Čekaj me, ja sigurno neću doći“, a nagradu Car Konstantin za najbolju mušku ulogu Gordan Kičić za uloge u filmovima „Čekaj me, ja sigurno neću doći“ i „Turneja“. Ristovskom je ovo treći festivalski Gran pri.

Povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu pripale su Mirjani Karanović za uloge u „Čekaj me, ja sigurno neću doći“ i „Tamo i ovde“, i Milutinu Miloševiću za „Sveti Georgije ubiva aždahu“ i „Beogradski fantom“. Nagrade za žensku i mušku epizodnu ulogu dodeljene su Jeleni Đokić i Petru Božoviću za ostvarenja u filmu „Čekaj me, ja sigurno neću doći“, a nagrada za debitanta Mileni Predić za „Sveti Georgije ubiva aždahu“. Žiri je odlučio da Povelje dobiju i američki glumac Dejvid Tornton, za „Tamo i ovde“, hrvatska glumica Nataša Janjić za „Sveti Georgije ubiva aždahu“ i Mira Furlan za ulogu u „Turneji“.

Laureatu Lazaru Ristovskom uz statuetu uručen je i novčani iznos nagrade od 180.000 dinara. Milica Mihajlović i Gordan Kičić su dobili po 130.000 dinara. Povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu prate novčani iznosi od 100.000, a nagrade za najbolju žensku i mušku epizodu, kao i za debitanta 80.000 dinara.

Nezvanične nagrade i priznanja

Pored zvaničnih, juče su dodeljena i nezvanična festivalska priznanja. Nagrada kritike Fripresci Srbije pripala je Mirjana Karanović, koju je žiri kritike proglasio najboljom glumicom i Miloš Samolov („Čekaj me, ja sigurno neću doći“), koji je proglašen najboljim glumcem. Laureat Nagrade za najboljeg glumca producenta je Vukota Brajović („Zona mrtvih“). Nagradu niškog Narodnog pozorišta, koja nosi naziv „Radmila Savićević i Žika Milenković“ dobio je Petar Božović. Dobitnici nagrade kompanije Novosti „Ona i on“, za koju glasaju čitaoci TV Novosti, jesu Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić („Ranjeni orao“). I publika u niškoj tvrđavi glasala je slično, tako da je Mićalovićeva i „glumica festivala“.

Autor: Z. Miladinović – Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *