Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„ODISEJ“ NAJBOLJA PREDSTAVA TVRĐAVA TEATRA

Predstava „Odisej“ nemačkog teatra Titanik proglašena je za najbolje ostvarenje na prvom pozorišnom festivalu „Tvrđava teatar“ u Smederevu, saopštila je predsednica žirija, glumica Đurđija Cvetić

„Razložena mitska tema, uz upotrebu jakih simbola i znakova, potpomognuta savremenom tehnologijom, koja spaja Homerovo i današnje vreme, učinila je da priča o Odiseju postane prijemčiva i aktivira sva čula savremenog gledaoca“, rekla je Cvetićeva na završnoj festivalskoj konferenciji za novinare.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Marija Medenica za ulogu Tamare u predstavi Godo na usijanom limenom krovu Branka Dimitirijevića, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. „Marija Medenica je svojom maštovitošću i glumačkom invencijom uspela da netipičan lik Tamare učini mogućim i uverljivim“, naveo je žiri u obrazloženju za nagradu.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Milija Vuković za ulogu Dunda Maroja u istoimenoj predstavi pozorišta iz Kruševca. „Milija Vuković je ostvario lik Dunda Maroja najfinijim glumačkim sredstvima kojima je u sebi pomirio i lik zatvorskog čuvara i lik dubrovačkog gospara te nam učvrstio veru u komediografiju kao iskaz neuništivosti ljudskog duha“, ocenio je žiri.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Andraš Urban za režiju Bure Viljema Šeksipra, u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša. „Reditelj je svoju viziju Šekspirove drame sproveo filigranskom maštom i čvrstom teatarskom disciplinom, što je iznedrilo scensku bajku napregnutu protivurečnostima ljudskog življenja“, istakao je žiri.

Žiri je, takođe, naglasio da je „svojom inventivnošću koja stvara teatarsku čaroliju“ Urban „otvorio nove puteve u sagledavanju smederevske tvrđave kao scenskog prostora“. žiri u kojem su bili Đurđija Cvetić, Goran Golovko i Nemanja Ranković sve odluke o nagradama doneo je jednoglasno.

Nagradu čini plaketa i novčani iznos od 50.000 dinara. Festival se odvijao od 11. do 20. avgusta u smederevskoj srednjevekovnoj citadeli despota Đurđa Brankovića.

Većina predstava igrana je u prostoru Despotovog dvora, Teatar Titanik je Odiseju izveo u Velikom kastrumu, dok su se programi uličnog pozorišta odvijali na centralnom gradskom trgu.

Izvor: e – novine com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *