Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POUČCI SLAVNE PJESNIKINJE

Sedam savjeta Duha zemaljskoga Vesne Parun

Ugledna hrvatska pjesnikinja Vesna Parun objavila je satiričnu knjigu „Taj divni divlji kapitalizam“, a sada je odlučila i savjetovati čitatelje Večernjeg lista.

1. Dok si dijete, sklapaj prijateljstvo sa zemljom. Voli životinje i biljke. Proučavaj oko sebe ljude. Slušaj bajke i vjeruj u anđele. Divi se stvarima rukom čovječjom napravljenim. Ne pitaj što je smrt. Raduj se danu kad ćeš se upisati u školu.

2. U pubertetu ne osjećaj se osiromašenim, prezri sve što smeta tvom osvještenju, i život smatraj dragocjenom svemirskom pustolovinom. Krijepi zdravlje i jačaj svoje tijelo, da se u nj što raskošnije ugradi duša, koja se obnavlja iskustvom i istinom.

3. Prva ljubav kao izlet u neznanu prirodu neka ti je. Neka ti emocije ne zagospodare maštom, jer mašta ti pomaže umu u virtualnom kreiranju svijeta. Ljepota neka ti nije podložna modi. Napajajte se njome, jer je njezin izvor u vama.

4. Kad sazreš, znat ćeš da ne pripadaš ni prošlosti ni budućnosti, nego najaktualnijoj sadašnjici. Ti si jedan od njezinih živih organa. Bez tebe nema ničeg, a ti jedan mogao bi uništiti sve. Počni sumnjati u sve što čovjek čini na zemlji. Prepusti anđele djeci kad glas Boga u sebi začuješ. Duša se uvijek ima čime puniti, a tvoj ničim zarobljen um nalazi joj crpilišta. Suicid nije drugo do podla zamka, u koju se upadne nedužan na krivome mjestu u šumi.

5. Kada se primiče starost, siguran si da postaješ povijest, i ponos neka ti zamijeni čar osjetilnu, koja ionako bješe iluzija. Dovrši pomno što god je moguće dovršiti. Ne započinji ništa osim novih otkrića slobode. Ne žali za izgubljenim, istražuj ono što neprestance gube drugi. Bog ti više nije tajna. Sad su ti tajna tvoji bližnji.

6. U starosti ima svijetlog životodajnog humora. Ali to vam i gerontolozi i svećenici prešućuju. Izuzetak su – svaka im čast – političari. No njihov humor je crn, a tvoj starački smijeh je poezija. Osjećaš se kao kralj u prekrasnoj državi, za koju nije morala biti prolivena ni jedna kaplja krvi.

7. Napokon si shvatio da ti je i krv u tvojim vlastitim žilama oduvijek bila stranac – a nerijetko i ljuti neprijatelj. Stoga si i sretan i sjetan jer osjećaš da već neopozivo pripadaš onima kojima se u zgasnulo srce useljava Duh vječnosti.

Izvor: Vecernji hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *