Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LEGENDA O KOMANDANTU

„Sećanja na Kubansku revoluciju“ i „Dnevnik iz Bolivije“ Ernesta Če Gevare

Ličnost Ernesta Če Gevare oduvek je privlačila idealiste sa svih meridijana, a na komercijalnoj eksploataciji Čeovog lika mnogo se i zaradilo.

Dve knjige koje je izdao Evro Đunti, međutim, posmatraju kubansku revoluciju, čija se pedesetogodišnjica obeležava ove godine, iz ličnog ugla: napisao ih je Če. Reč je o naslovima „Sećanja na Kubansku revoluciju“ i „Dnevnik iz Bolivije“. Obe knjige je sa španskog prevela Silvija Monros Stojaković.

Mladi Argentinac Ernesto Če Gevara bio je jedan od veterana sa „Granme“. Ubrzo po desantu, on stiče poštovanje svih saboraca, pa i samog vođe, koji ga imenuje za jednog od pobunjeničkih komandanata, čiji su položaji bili na padinama prelepe i nepristupačne Sijera Maestre. Tako i nastaje legenda o čuvenom komandantu, koji je postao simbol prkosa i otpora mladih širom sveta.

Nekoliko godina posle revolucije, Če je svoja sećanja i zapise objedinio napisavši Sećanja na kubansku revoluciju, memoare o borbi koja je dovela do osvajanja Kube, izuzetno delo dopunjeno autentičnim fotografijama o toku borbe i ljudima koji su je izveli. Iskren i kritičan prema drugima ali i prema sebi, Če priča o događajima onako kako su se zaista i dogodili, otkrivajući lepotu prijateljstva, herojskih podviga i žrtvovanja za drugoga, ali i onu drugu, tamnu stranu svake borbe, revolucije i rata. Otuda su njegova Sećanja delo za neke buduće naraštaje koji će morati da biju istu bitku i čija će sva snaga moći da stane u dobro znanu rečenicu: Hasta la Victoria Siempre!

Kao literarni predložak za film Stivena Sodenberga korišćena je upravo ova knjiga, kao i knjiga Dnevnik iz Bolivije. U gotovo petosatnom filmskom epu Če / Gerila lik Gevare tumači oskarovac Benisio del Toro.

Izvor: Danas V.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *