Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KONCERT U MAKSIMIRU: U2 NAJVEĆI SHOW VIĐEN U HRVATSKOJ

(Foto: Goran Stanzl)

Mjesecima nagomilavane informacije o grandioznoj produkciji, rekordno velikoj, teškoj i dosada nevideno oblikovanoj kružnoj pozornici, činili su tehničke dijelove njihove najnovije turneje uoči zagrebačkih koncerata (ništa drukčije nije ni u inozemstvu) glavnom zvijezdom showova.

Međutim, tako je moglo biti samo dok se Bono i ostali članovi benda nisu sinoć pojavili na njoj i s uvodnom pjesmom „Breath“ grandiozno započeli dvosatni nastup. Dakako, sve što smo slušali o pozornici, o njezinoj jedinstvenosti (kružni oblik omogućavao je doista odličan nesvakidašnji pogled sa svih dijelova stadiona), pokazalo se točnim.

Vizualni je dio nekada bio ravnopravan glazbi, a gdjegod ju je činio još upečatljivijom; primjerice, velike poskakujuće glave na videozidovima tijekom „I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight“ uvelike je ne osobito reprezentativnu pjesmu učino upečatljivijom no što uistinu jest.

Medutim, nijednom nije došlo u pitanje da je „U2“, ogoljen od svakojakih tehnoloških čudesa, veliki bazični rock bend kojem zbog prirode pjesama više odgovaraju stadionski prostori i arene nego manje dvorane (što je u svijetu glazbene kritike uobičajeni metar kojim se mjeri rockerska autentičnost, u ovom slučaju neprimjeren).

S dosadašnjih nastupa stizale su vijesti da Bono ima povremeno probleme s glasom, da ga više ne služi kao nekada, a ako je to i bila istina, onda mu je trodnevni odmor nakon posljednjeg nastupa u Poljskoj, očito pomogao da regenerira svoje vokalne sposobnosti. Tek s ponekim lakšim „puknućem“ glas je djelovao apsolutno moćno, a o usviranosti benda i čistoci zvuka benda da se i ne govori.

Gotovo 65.000 ljudi povremeno kao da još uvijek nije moglo vjerovati da prisustvuju najvećem showu na ovim prostorima ikada, novi album za mnoge kao da je još uvijek nepoznanica, ali najveći hitovi poput „One“, „With Or Without You“, „Sunday Bloody Sunday“ ili „Pride“ nisu ostali bez gromoglasnijih reakcija.

Hvala vam što ste nas ugostili u divnoj zemlji s tisuću otoka. I hvala svima koji su došli iz regije, odasvud. Što mislite o ovom svemirskom smeću? Sagradili smo ovu pozornicu da budemo bliži vama. Ova sljedeća pjesma mnogima znači puno, a sada ćemo je posvećujemo svima vama u regiji kojima su hladne ideje povrijedile toplo srco – bio je Bonov emotivan uvod u legendarnu pjesmu ‘One’ i jedan od vrhunaca koncerta. Bono je često isprobavao svoj hrvatski jezik, a uoči hita Beautiful Day citirao je, pak, na engleskom, Gundulićeve stihove „O lijepa, o draga, o slatka slobodo“. (dli)

Bono se trudio biti pravim domaćinom/gostom, spominjući pored Zagreba i druge hrvatske gradove (Rijeka, Split, a našlo se u njegovim riječima i neizostavno Sarajevo), a u jednom se trenutku na videozidu pojavio krupni kadar staklenog suvenira s katedralom i hrvatskim grbom.

Nije nedostajalo i angažiranosti, Desmond Tutu obratio se sa zida s proročanstvom da „ćemo svi jednoga dana biti jedno“, a posebno su dirljivi trenuci bile Bonove rođendanske zdravice Edgeu koji je dan prije koncerta proslavio 48. rodendan.

Nakon bisa od tri pjesme (Ultraviolet, With Or With You), i točno dva sata glazbe, nastup je završen s veličanstvenom „Moment Of Surrender“, vjerojatno najboljom pjesmom s „No Line On The Horizon“ koja je pomalo iznenađujuće zaobilažena prilikom dosadašnjih skidanja singlova s posljednjeg albuma, ali sada bi mogla doživjeti svoju pravu valorizaciju.

Ukratko, sva su očekivanja ispunjena; da parafraziram njihovu pjesmu, trebali biste „izluditi ako niste izludili s U2 večeras“.

(Foto: Goran Stanzl)

Odlični nastupi predgrupa The Hours i Snow Patrol

Iako su u sjeni velikog koncerta valja zabilježili i vrijedne nastupe predgrupa The Hours i Snow Patrol. Oba su benda nastupila po 40 minuta. Iako se u tim kasnim poslijepodnevnim satima, odnosno predvečer (Snow Patrol počeli u 19.30) stadion tek popunjavao oba su benda pružila odličnu svirku.

No, tek je puno renomiraniji Snow Patrol, kojeg bi bilo lijepo vidjeti i u samostalnom nastupu u Hrvatskoj, angažirao gledatelje. Snow Patrol već drugu turneju zaredom prati U2, a pjevač Gary Lightbody je između najvećih hitova Chasing Cars, Run i drugih odlično širio pozitivne vibracije.

– Već smo dva dana u vašem gradu i najljepši nam je od svih gradova koje smo posjetili u posljednje vrijeme – mamio je Gary publiku na pljesak.

Izvor: Vecenjji hr Arsen Oremović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *