Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRPSKI DEBAKL U PEKINGU!

Crni utorak za srpski ekipni sport na Olimpijskim igrama u Pekingu! Vaterpolisti su doživeli pravi potop u duelu sa Hrvatskom – 8:11 (3:1, 1:4, 1:4, 3:2), dok su odbojkaši izgubili i drugi meč na turniru, a ovoga puta bolji od Kolakovićevih izabranika bio je Brazil – 1:3 (27:25, 20:25, 17:25, 21:25).

Ako se od odbojkaša i nije očekivalo da će fleke iz startnog poraza od Rusije vaditi protiv aktuelnih olimpijskih šampiona, onda se od zlatnih „delfina“ očekivalo da pruže mnogo jači otpor brkatim Hrvatima. Da li je posle košarke i srpski vaterpolo krenuo nizbrdicom pokazaće naredne utakmice (tačnije godine), ali jučerašnje izdanje ekipe selektora Dejana Udovičića ne obećava ništa dobro. Njegov tim ličio je na šampionski samo u prvoj četvrtini, kada je golovima Aleksandra Šapića (2) i Vlade Vujasinovića stekao prednost od dva gola razlike (3:1).

A onda raspad, katastrofa, kao da su u bazenu postojale samo „barakude“ (tako Hrvati zovu svoje vaterpoliste) Ratka Rudića. Trofejni stručnjak tempirao je formu baš za ovo takmičenje, a juče se činilo da je to uradio baš za drugu i treću četvrtinu utakmice sa Srbijom. Da naša reprezentacije može toliko da padne i da primi osam golova u tom periodu, a da pri tom postigne samo dva, retko ko je mogao da predvidi. To se ne pamti.

Miho Bošković, Barać, Hinić, Đogaš, Smodlka, pa opet Joković, Burić i Smodlaka i na početku poslednje deonice bilo je 11:6 za mrskog nam protivnika. Naši su ipak uspeli da nekako izvuku častan poraz i dođu do prihvatljiva tri gola minusa. Ovog puta naš stručni štab razloge neuspeha trebalo bi da traži samo i isključivo u svojim redovima (realizacija igrača više 15/4!!!), pošto je suđenje, za razliku od EP u Malagi, bilo više nego korektno.

Iako je ovim porazom Srbija praktično izgubila sve šanse za osvajanje prvog mesta i direktan plasman u polufinale, nije sve izgubljeno. Sledeću utakmicu, možda odlučujuću za plasman u četvrtfinale, „delfini“ igraju u četvrtak ujutro protiv Amerikanaca, koji su juče dobili Italijane (12:11).

Što se tiče odbojkaša, oni su doživeli poraz gotovo na identičan kao i u prvom meču protiv Rusije. Naši su dobro počeli utakmicu i osvojili prvi set 27:25, ali je posle toga Brazil zaigrao bolje i zasluženo pobedio.

Ono što može da raduje je taj prvi set, kada je mlada postava bez Miljkovića, Grbića i Gerića uspela da odbrani dve set lopte, preokrene rezultat i trijumfuje. Brazil je drugi set počeo furiozno i veoma brzo poveo sa 8:2, a u jednom trenutku imali su i deset poena prednosti (16:6) i na kraju taj deo igre završili u svoju korist (25:20). Odbojkaši Srbije su u četvrtom setu uspevali donekle da pariraju favorizovanom Brazilu, ali su olimpijski šampioni u završnici bili koncentrisaniji i zasluženo stigli do pobede. Plavi su na ovom meču ostali bez Bojana Janića, koji je povredio list noge, ali će moći da nastupa u nastavku turnira.

U narednom kolu odbojkši Srbije sastaju se sa ekipom Poljske u četvrtak, 14. avgusta.

Vujasinović: bolje od ovoga ne može?!

Kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije Vlada Vujasinović ocenio je posle poraza od Hrvatske da naš tim bolje od ovog ne može?!

– Ovo je naša realnost. Bolje ne možemo, a dokle će ovakva igra da nas dovede, to ćemo videti – rekao je Vujasinović.

Selektor Dejan Udovičić rekao je da je uzrok poraza veoma loša igra u drugoj i trećoj četvrtini.

– Nije bilo nervoze u našoj igri i mislim da smo pokazali volju i želju da pobedimo. Propustili smo naše šanse u drugoj i trećoj četvrtini i vođstvo Hrvata bilo je nenadoknadivo. Sada se okrećemo tome da pobedimo u svim utakmicama do kraja takmičenja po grupama i da osvojimo drugo mesto. Tako ćemo,


Grbić: ne ličimo na sebe

Kapiten srpskog tima Nikola Grbić poručio je posle poraza od Brazila u drugom kolu olimpijskog turnira da „još nismo na nivou igara sa Svetske lige“.


– Samo na momente ličimo na sebe. Moramo da vidimo kako dalje, jer nije važno ime sledećeg rivala, već naša igra – rekao je Grbić.

Selektor Igor Kolaković ocenio je da je osnovna greška našeg tima bila prepuštanje inicijative Brazilcima.

– Prva dva meča na turniru i isto toliko poraza teško nam padaju, posebno što uvek maštamo o trijumfu nad Brazilom i Rusijom. Svesni smo da su i porazi sastavni deo igre i naš zadatak je da ih što pre zaboravimo. Slede nam susreti sa Polj


skom, Nemačkom i Egiptom i moramo se odmah okrenuti narednom rivalu, našu situaciju dodatno komplikuje povreda Bojana Janića – rekao je Kolaković.

Izvor: PRESS on line M. Božović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *