Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U ČAST NOBELOVCA KNUTA HAMSUNA


Norveška obeležila 150. godina od rođenja pisca i naciste

Norveška je u utorak, 4. avgusta obeležila 150. godišnjicu rođenja književnika Knuta Hamsuna markicom sa njegovim likom i uz muzej posvećen dobitniku Nobelove nagrade za književnost koji je posle rata prezren zbog simpatija prema nacističkim idejama

„Došao je trenutak da se oda priznanje Hamsunovom delu. Svi norveški pisci koji su dobili Nobelovu nagradu konačno imaju lik na markici“, saopštio je zvaničnik pošte Halvor Fasting. Hamsun (1859-1952) dobio je Nobelovu nagradu 1920, 17 godina posle Bjernstjerna Bjernsona i osam godina pre Sigrid Undset.

Pisac je kasnije stao na stranu nacističke Nemačke i kolaboracionističkog režima Vidkuna Kvislinga. Hamsun je svoju Nobelovu medalju poklonio Jozefu Gebelsu, šefu propagande Adolfa Hitlera.

Posle Drugog svetskog rata izbegao je suđenje pošto je procenjeno da pati od „opšte slabosti mentalnog zdravlja“ ali je osuđen na novčanu kaznu. Prvi muzej posvećen Hamsunu svečano je u utorak otvorila princeza Mete-Marit u severnom norveškom gradu Hamaroju u kojem je pisac proveo deo detinjstva.

„Bio je jedan od najboljih norveških pisaca. što se politike tiče, bio je nevešt i cela porodica se od njega distancirala“, rekao je lokalnoj televiziji njegov unuk Lejf Hamsun. Među najpoznatijim delima Knuta Hamsuna su Plodovi zemlje, Pan, Misterije, Viktorija i Glad.

Izvor: e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *